Tisztelt válaszoló Hölgy/Úr!

2009-ben személyi kölcsönt vettem fel, ezt felváltotta a tartozás rendező hitel. Önhibámon kívül (mint sokan mások) nem tudtam fizetni. A bank továbbadta egy követelés kezelőnek, akik 5 hónapig egy számomra megfelelő összegű visszafizetést kértek. Az 5.hónaptól már akkora összegre ugrik, hogy anyagi és egyéb szociális helyzetemre való tekintettel nem tudom vállalni.

Kérelmeztem, hogy maradhasson továbbra is, ha lehetséges legalább a futamidő feléig az első 5 hónapi összeg, hiszen azt biztosan tudom fizetni. A válasz az volt, hogy pozitív elbírálás esetén csak 6 hónapig áll módukban csökkentett fizetési lehetőséget biztosítani és a 6. hónap után emelt összeggel kellene fizetni.

Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak ezzel kapcsolatban, hiszen nem kibújni szeretnék a fizetés alól, hanem valódi és hosszútávú segítségre lenne szükségem, mert nem szeretnék az utcára kerülni egyedül nevelt gyermekemmel. Állami segítség van ilyen esetekre?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Kata

Kedves Kata!

Mivel a hitelügylet már átkerült egy követeléskezelőhöz, ezért sajnos hitelkiváltásra nincsen lehetőség. Pénzügyi partnereink ugyanis csak szerződésszerűen, problémamentesen törlesztett kölcsönt váltanak ki. A szerződésszerű hiteltörlesztést a bankszámla kivonatok alapján ellenőrzik is. Hátralékkal rendelkező, felmondott hitel nem váltható ki.

Fizetéskönnyítési állami segítséget jelent az árfolyamrögzítés, de a fix árfolyamon való hiteltörlesztés csak akkor lehetséges, ha a devizakölcsön fizetési késedelme nem haladja meg a 90 napot, és az adós nem vesz részt egyéb fizetéskönnyítő programban.

Szintén állami segítséget jelent a Nemzeti Eszközkezelő. A NET azoknak a szociálisan leginkább rászorult hiteladósoknak kíván segíteni, akiknek jelzáloghitelük van, de fizetési kötelezettségeiknek tartósan nem tudnak eleget tenni. A NET bizonyos feltételek fennállása esetén ezen adósok lakóingatlanát megvásárolhatja, biztosítva egyúttal, hogy az adós bérlőként a lakásban maradhasson. Erről a programról a hitelnyújtó banknál lehet bővebben érdeklődni.

Amit még megoldás lehet, az csak a követeléskezelővel történő megállapodás, vagyis adott helyzetben tovább 6 hónapig alacsonyabb havi törlesztés fizetése.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése