Tisztelt Szakértő!

Házvásárlás előtt állunk, valószínűleg tanya lesz a kiszemelt ingatlan.

Van egy 4 éve megkötött Fundamentám, amit 2 éve 8 évesre hosszabbítottunk. A szerződéses összege 6.200.000 Ft körül lesz. A munkáltatómtól kaphatok majd lakáscélra kölcsönt, jelzálogjog bejegyzése nélkül, ha még lehet ilyet.

A jelenleg kinézett tanya 3.900.000 Ft-ért van meghirdetve, amiből esetleg még lehet alkudni. Jó állapotban van, kivéve a hozzáépített részt, ami egy picit megsüllyedt, így némi felújítást mindenképp végeznünk kéne az ingatlanon. Önerőként maximum pár százezer Ft-ot tudnánk felmutatni, de amikor kötöttem a lakástakarékot, azt mondták, hogy az felhasználható önerőnek.

A kérdésem annyi lenne, hogy miként jönnénk ki a legjobban?
A munkáltatói kölcsönt felhasználhatjuk-e önerőként vagy a felújításra? Ha jól tudom, ez 30% lehet (korábban nem éltünk ilyesmivel, első ingatlanunk lenne).
Tanyára lehet-e államilag kamattámogatott hitelt felvenni? Az OTP-nél most nem láttam a felsorolásban, pedig arra számítottunk, mert ott akár 90%-ig is terhelhető az ingatlan.

35 év alattiak vagyunk. Mindketten teljes munkaidőben dolgozunk, kettőnk együttes nettó jövedelme 200.000 Ft és 220.000 Ft között változik havonta, plusz Én őstermelő vagyok, minimális bevétellel.

Elnézést, ha össze-vissza voltam.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Marcsi

Kedves Marcsi!

Jóllehet lakóingatlannak minősül a tanyaként feltüntetett lakó-, gazdasági épület, épületcsoport és az azonos helyrajzi szám alatt hozzá tartozó föld együttese is, s az otthonteremtési kamattámogatást szabályozó kormányrendelet értelmében kamattámogatás is nyújtható ilyen ingatlan vásárlásához, azonban pénzügyi partnereink nem fogadják el fedezetként a tanyát, így ennek finanszírozásához nem tudunk Önöknek megfelelő hitelkonstrukciót ajánlani.

Fedezetként bankpartnereink családi házat, sorházat, társasházi lakást, nyaralót, hétvégi házat és építési telket fogadnak el. A hitelfelvételre tehát akkor lenne lehetőség, ha ilyen ingatlant tudnának felajánlani. Más személy (például: szülő) tulajdonában lévő ingatlan is lehet fedezet!

A lakástakarék akkor használható fel önerőként, ha már lejárt a szerződéses idő. Amíg az tart, addig nem tekinthető önerőnek egy esetleges lakásvásárlásnál. Arról, hogy a lakástakarék tanya vásárlásához is felhasználható-e, az illetékes lakástakaréknál kellene érdeklődni.

A munkáltatói kölcsönt illetően irodánk nem illetékes. Ennek nyújtásával, felhasználásával kapcsolatban a munkáltatónál kérhető tájékoztatás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése