Tisztelt Szakértő!

Családi ház korszerűsítésére /nyílászárócsere, szigetelés/ otthonteremtési kamattámogatású korszerűsítési hitelt kértünk! Elutasító levelet kaptunk, indoklás az volt, hogy azért nem feleltünk meg, mert a támogatott személy nem rendelkezik legalább 50 %-os tulajdoni hányaddal!

A ház 100%-ban az én tulajdonomban van, a férjemnek nincs tulajdoni hányada illetve a szüleim a haszonélvezők. Én adtam be a kérelmet, a férjem mint adóstárs, és a szüleimnek is alá kellett írniuk a papírokat, mivel ahogy a bankban mondták Ők a "terhek". Mindent úgy csináltunk ahogy mondták, mert hogy ez így jó!

Miért kaptunk nemleges választ?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel.
Xénia

Kedves Xénia!

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott tájékoztató szerint a kamattámogatást igénylő személynek – több igénylő esetén az igénylőknek együttesen - a korszerűsítési munkálatok elkezdése előtt, a kamattámogatott hitel iránti kérelem benyújtásakor legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a korszerűsíteni kívánt lakásban.

Mivel a házastársat kötelező társigénylőként bevonni a hitelügyletbe, ezért - fentieket értelmezve - Önnek és férjének együttesen kell rendelkeznie legalább 50%-os tulajdoni hányaddal abban az ingatlanban, amire az otthonteremtési kamattámogatás keretében a korszerűsítési kölcsönt igénylik.

A banknak írásban, részletesen tájékoztatni kellett Önöket a kérelem elutasításának indokáról a nem teljesülő - vonatkozó kormányrendelet szerinti - igénylési feltételek megjelölésével.

Amennyiben a kamattámogatott kölcsönkérelem elutasításával nem ért egyet, a kamattámogatásra jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérheti a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalától.

E felülvizsgálat iránti kérelem az elutasítás kézhezvételétől számított 15 napon belül nyújtható be az Önök lakóhelye szerint illetékes kincstári hivatalhoz. A Hivatal a banki döntést jogosult felülbírálni, de csak az állami támogatások előírásainak teljesítésére vonatkozóan.

A Kincstár döntése csak a jogszabály helytelen értelmezésének megállapítására szorítkozhat, vagyis adott esetben arra, hogy a pénzintézet a tulajdoni hányadra vonatkozó jogszabály előírásait helyesen értelmezte-e. Az Önök hitelképességének felülvizsgálatára nem terjed ki a Kincstár hatásköre.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése