Támogatott hitel kisebb lakás vásárlásához hátralékos hiteladós részére 2013-ban!

A korábban lakáscélú hitel felvevő, de jelenleg fizetési problémával, hátralékkal küzdő természetes személy kamattámogatott lakáshitelt igényelhet 2013-ban is kisebb forgalmi értékű és alacsonyabb rezsivel rendelkező lakóingatlanba történő költözéséhez.

A Magyar Közlöny 2012. december 19-i számában megjelentek a korábbi (2011. December 99-én megjelent 341/2011.) Korm. rendelet változásai.

Az alábbiakban szeretnénk röviden összefoglalni a hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatással kapcsolatos részleteket:

A hátralékos adós e rendelet hatálybalépésekor rendelkezik olyan késedelmes jelzáloghitellel, melynek törlesztési 
késedelme e rendelet hatálybalépésének időpontjában meghaladja a 90 napot, a hátralékos adós a késedelmes jelzáloghitellel terhelt lakóingatlant értékesíti, és az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsönnel megvásárolni kívánt lakás a bank által megállapított forgalmi értéke a hitelbírálat során alacsonyabb, mint a késedelmes jelzáloghitel hitelkockázati fedezetének az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön bírálatakor hitelező által megállapított forgalmi értéke,hasznos alapterülete kisebb a késedelmes jelzáloghitellel terhelt lakóingatlanénál, és energetikai tanúsítvánnyal igazolt energetikai minősítési osztálya a késedelmes jelzáloghitellel terhelt 
lakóingatlanéval azonos vagy kedvezőbb.

A kamattámogatás jellemzői:

  • A kamattámogatott hitelt 2013. december 31-ig lehet igényelni.
  • A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.

Fontos változás 2013-tól, hogy a kamattámogatás mértéke a futamidő első 5 évében nem változik.

A támogatott hitel árazásában megkülönböztetünk évente változó vagy több évre rögzített kondíciókat.

Az évente változó hiteleknél a 12 hónapos diszkont kincstárjegy, míg a több évre rögzített kamatozású kondícióknál az 5 éves futamidejű államkötvények kamata az irányadó. A pénzintézetek ezt megszorozhatják maximum 30%-os felárral, és erre egy legfeljebb 3 –os kamatfelárat tehetnek. Az adósok a a bankok által felszámított ügyleti kamat és a referenciakamathoz kötött állami támogatás különbözettét fogja megfizetni.

Ebben az esetén a támogatás alakulása:

  • Referencia kamat: (5 éves állampapír hozam) 5,7 %
  • Kamatfelár: max 3 %
  • Ügyleti kamat max: 11,3 %
  • Támogatás mértéke : A referencia kamat 50 %-a
  • Kamatkedvezmény: 2,85 %
  • Fizetendő kamat: Max 7,56 %
  • Várható kamat a 6. évtől: 9,41 %

További kérése lenne a témában? Tegye fel azokat szakértőinknek!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy aktív Bar listás is élhet azzal a lehetőséggel, hogy felvehet kamattámogatott forint hitelt kisebb lakás vásárlására? Egy bedőlt svájci frank alapú lakáshitelem van, ezért Bar listára kerültem. Eladni is úgy tudom a lakást, hogy éppen csak ki tudok szállni a hitelből, mert az ingatlanpiac is nagyon stagnál. Tőkerész nem valószínű, hogy marad. Így is lehet igényelni a hitelt? Köszönöm válaszát!
Üdv: Ilona

Jelzáloghitel van a lakásomon, 7.000.0000 Ft. Nem igazán tudom fizetni. Ha felmondják a hitelemet, kapok hitelt lakásvásárlásra a banktól? Mi a biztosíték, hogy igen? Gyakorlatilag ha a krakk bekövetkezik, jól értem, hogy a bankhoz fordulhatok és vehetek egy másik lakást hitelre? A leírt kamatokkal? Békásmegyeri lakótelepi lakásról van szó, amiben jelenleg lakom, de nem igazán értem a tájékoztatójukat.
Kaphatnék részletes leírást? Mi lesz ha!!!!!!!

A kamattámogatott lakáshitellel kapcsolatban érdeklődöm, amely
“…kisebb lakás vásárlásához, hátralékos hiteladós részére.”
Szeretnénk a nagy többgenerációs házunkat egy kisebb és fenntartható, ingatlanra cserélni, úgy, hogy a nyomasztó hitel problémánk is megoldódjon.
Segítségüket előre is köszönöm, V. F-né


7
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x