A 2013-ben elérhető államilag támogatott lakáshitelekről szóló Kormány rendelet változások a Magyar Közlöny 2012. december 19-i számában jelentek meg.

A bajban jutott devizahitelesek részére szóló támogatások határideje egy évvel kitolódott és újdonságként jelent meg a Nemzeti Eszközkezelő által átvett ingatlanok visszavásárlására szóló lehetőség.

Az erre a célra igényelhető támogatott hitel összege nem haladhatja meg a 6 Millió Forintot. A visszavásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének felső határára vonatkozóan nincs törvényi korlátozás.

Fontos változás 2013-tól, hogy a támogatott hitelt igénylőknek a megvásárolni kívánt ingatlanban legalább 50%-os tulajdoni részt kell szerezniük és az adósoknak egy éven belül igazolniuk szükséges, hogy az adott lakcímre bejelentette magát (lakcímkártyával) én onnan a támogatás ideje alatt ( 5 évig ) nem jelentkezhetnek ki.

A támogatás mértéke:

  • Referencia kamat: (5 éves állampapír hozam) 5,7 %
  • Kamatfelár: max 3 %
  • Ügyleti kamat max: 11,3 %
  • Támogatás mértéke : A referencia kamat 50 %-a
  • Kamatkedvezmény: 2,85 %
  • Fizetendő kamat: max 7,56 %
  • Várható kamat a 6. évtől: 9,41 %

További kérdése lenne a témában? Tegye fel azokat szakértőinknek:

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődnék, hogyan tudnék ingatlant vásárolni, mert Nagyesztergáron van ilyen ingatlan.
Köszönettel.
Ferenc

Szép napot!
A férjemnek a vagyonkezelőnél van fél házrésze.
Tudunk valamilyen támogatást igényelni, hogy visszakapja?

Tisztelt hitelnet!
Érdeklődnék, a szomszédomban van egy eszközkezelős ház. Szocpolra meg tudom-e venni?

Kisnyugdíjasként szeretnénk visszavásárolni ingatlanunkat. A 7 millióból sajnos hiányzik még 1 millió.
Kaphatunk-e méltányossági árengedményt?

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném megkérdezni, hogy nekem van egy bérelt lakás az eszközkezelőnél és hogy egy másik bérelt lakásra lehet-e cserélni az eszközkezelőnél egy kisebbre?

Tisztelt Hitelnet!
Az eszközkezelő megvásárolta a házunkat és azt szeretném kérdezni, hogy ha nagyobb beruházást végeznénk a házon, illetve kívül, akkor 5 év múlva mikor visszavásárolnánk azt, amit ráköltöttünk a házra, beleszámolják a vételárba? Vagy nem? /például gázbekötés, kerítés gyártás, melléképület újra építése, stb./
Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet.
Azt szeretném megkérdezni, hogy az eszközkezelő által átvett házat át lehet íratni másnak a nevére? Azt látom, hogy kiváltásra nem lehet a szocpolt kihasználni, de másik lakás vásárlásra ki lehet-e? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Az iránt érdeklődnék, hogy eszközkezelős a házunk, ezt szeretnénk visszavásárolni. Van két gyermekünk. A szocpolt igénybe vehetjük? Illetve milyen kamatokkal lehet visszavásárolni? (Az előző hitelnél még nem voltak gyermekek).
Köszönöm válaszukat.
Tisztelettel.
Éva

Tisztelt Hitelnet!
A bankunktól megkerestek, hogy valószínűleg megfelelünk a NET programnak és adjuk be a papírokat. Mi ezt meg is tettük, de elutasítottak, mert 2012 előtt nem volt meg 180 nap tartozásunk. Mit lehet tenni ilyenkor? Sajnos egy fizetésből élünk és a legjobb akaratunk ellenére sem tudjuk fizetni hitelünket.
Válaszukat előre is köszönjük.
Üdvözlettel, Nóra

Tisztelt Hitelnet!

Akinek a lakását az Eszközkezelő felmondta, az BAR listás is.
Vagy már az is igényelheti ezt a hitelformát aki BAR listás? Hogyan is van ez?

Várom válaszukat,

üdv, Mariann