Tisztelt Cím!

Szeretnénk várandós menyasszonyommal ház építésébe fogni. A ház várható értéke 15-16 millió Ft között lenne, melyhez a telek 1,5-2 millió Ft. A ház építéséhez szükségünk lenne 8 millió Ft-ra.

Mennyi önerő szükséges a hitelhez, illetve a támogatott hitel esetén mennyi lenne a törlesztő részletünk?
Lehet-e a támogatott hitelhez Fundamentát felhasználni?

Köszönettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

15-16 millió forint értékű új házra elvileg felvehető 8 millió forint összegű építési hitel. A jelzáloghitelek finanszírozási arányát szabályozó rendelet azt mondja ki, hogy az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a adható. Ez a támogatott építési hitelekre is vonatkozik, azzal a kitétellel, hogy a 20 éves kamattámogatású konstrukciónál a hitel összege megyeszékhelyen és Budapesten maximum 12,5 millió, egyéb teleülésen 10 millió forint lehet. Az 5 éves kamattámogatású konstrukcióban pedig maximum 15 millió forint vehető fel építkezésre. Ebbe az előírásba belefér tehát a felvenni kívánt 8 millió forint.

A bankok is ennek megfelelően alakították ki saját finanszírozási arányaikat. A maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál azonban nemcsak a jogszabályi előírások mérvadóak, hanem az igénylők igazolt jövedelme, rendszeres kiadásaik, az ingatlan fekvése, stb. Tanácsadóink tehát mindezek ismeretében tudnak pontos tájékoztatást adni arról, hogy adott esetben mekkora összegű támogatott építési hitel felvételére lennének jogosultak, illetve mennyi önerővel kell rendelkezniük. A szükséges információkat online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével adhatják meg.

A támogatott hitelek esetén elérhető törlesztő részletekről honlapunkon tájékozódhatnak, illetve igénybe vehetik lakáshitel kalkulátorunkat is az aktuális hiteltörlesztések megismeréséhez!

A támogatott hitelek kombinálhatók Fundamenta megtakarítással. Az így fizetendő törlesztő részletről Szakértőink személyre szabott hitelajánlatban tudnak felvilágosítást adni, a Fundamenta felé havonta fizetendő megtakarítási összeg ismeretében.

Új ház építése esetén lakásépítési támogatásra (szocpol) is jogosultak lehetnek. Ezt megelőlegező szocpol formájában kérhetik, ha megfelelnek az igénylés feltételeinek. Megelőlegező szocpol igénylésnek alapfeltétele – a 40 év alatti kor mellett – a házastársi kapcsolat, vagyis a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor már házasnak kell lenni, s legalább két gyermeket kell vállalni. A támogatás összegéről bővebb információt ITT találnak.

További kérdés esetén a Hitelnet Szakértői személyesen és telefonon egyaránt készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Építkezni szeretnénk, de még csak a legelején vagyunk. Még telket sem vettünk. Azonban most lehetőségünk lenne egy önkormányzati telek elfogadására, melynek feltétele az 5 éven belüli beköltözés.
Azt szeretném tudni, hogy ilyen esetben önerőnek számít-e a telek hitelfelvételnél, ha nem mi vásároltuk azt?
Válaszát előre is köszönöm!
Renáta