Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy mi a férjemmel meg szeretnénk vásárolni a Nővéremtől, a szülői házunk 2/3 részét. Természetesen ez használt ház. Én 42, a férjem 45 éves. Van 2 gyermekünk, 11 és 18 évesek.

Mi tudunk-e bármilyen támogatást igényelni?

Köszönöm előre is a válaszukat!
Tisztelettel.
Ildikó

Kedves Ildikó!

A gyermekek után igényelhető, egy összegű állami támogatás (közismert nevén szocpol) igénylési feltételeinek a leírtak alapján nem felelnek meg. Ennek legfőbb oka, hogy szocpoltámogatás jeleneg kizárólag újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új lakóház építéséhez igényelhető. Használt lakás, illetve annak egy részének megszerzéséhez nem vehető igénybe.

A szülői ház teljes tulajdonrészének megszerzése lakáscélú jelzáloghitel segítségével történhet. Lakáscélú jelzáloghitelt piaci kamatláb mellett és állami kamattámogatással egyaránt nyújtanak a bankok. Az állami támogatás azt jelenti, hogy az állam a törlesztő részlet megfizetéséhez kamattámogatást biztosít a futamidő első öt évében.

Támogatott hitelre azonban csak akkor lehetnek jogosultak, ha a közös tulajdon megszüntetésével - ide nem értve a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt a házastársak vagy élettársak között fennálló közös tulajdon megszüntetését - Ön megszerzi a lakás kizárólagos tulajdonjogát. A megvásárolt tulajdoni hányad adásvételi szerződésben foglalt vételára alapján számított teljes lakásérték nem haladhatja meg a 20 millió forintot. Ennek keretében maximum 10 millió forint összegű kölcsön igényelhető.

A támogatott lakáshitel igénybevételének további - kormányrendeletben rögzített követelményei - is vannak. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

A piaci kamatozású lakáshitelnek nincsenek jogszabályban rögzített feltételei. A finanszírozhatóság az ingatlan- és jövedelemfedezettségtől függ. Minden minden jelzáloghitelnél, alapfeltétel, hogy a fedezetül szolgáló ingatlan piaci értéke elérje legalább a 4,5-5 millió forintot, a kölcsönigénylő jövedelme pedig minimum 3 hónapos munkaviszonyból származzon és legalább minimálbér összegű legyen.

Az elérhető legkedvezőbb lakáshitelek törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével előzetesen is kiszámolhatja. Amennyiben személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkra is kíváncsi, kérjük, küldje el online ajánlatkérését! Ezt online adatlapunk kitöltésével teheti meg!

A megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása után a hitelügylet elindításához a jövedelemigazolás mellett a közös tulajdont megszüntető szerződésre is szükség lesz. Ennek formai követelményeiről Szakértőink készséggel nyújtanak tájékoztatást.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése