Az elmúlt két hétben a zöld hitelre pályázók versenyt futottak az idővel, hiszen a bankok sorban jelentették be a zöld hitel kérelmek befogadásának felfüggesztését. Jóllehet ekkor a ZOP 200 milliárdos keretéből még az a 120 milliárdos limitösszeg sem merült ki, ami alapján az MNB a fennmaradó 80 milliárdot allokálja a hitelintézetek között. A felfüggesztés oka, hogy a befogadások összege már megközelíthette vagy akár túl is léphette a teljes keretösszeget. Ebben a helyzet mind a bankszektor, mind a zöld hitelre pályázok az MNB lépésre vártak: lesz-e folytatása a zöld hitel programnak? Erre a Monetáris Tanácsa április 5-ei ülését követően választ is kaphattunk. A ZOP keretösszege 100 milliárd forinttal megemelésre kerül, ám a lakásokra vonatkozó szigorúbb energetikai feltételek mellett.

A ZOP 2021 októberi indulása

Az MNB zöld eszköztár-stratégiája szerint az ország felzárkózása a gazdaság zöld átállásával valósulhat meg. Stratégiájuk keretében a 2021 októberében indult NHP Zöld Otthon Program és a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program a zöld lakáshitelpiac kialakulását és a környezeti fenntarthatósági szempontok hazai lakáspiacon való érvényesülését támogatja.

A ZOP elindulása óta mintegy 135 milliárd forintnyi kölcsönszerződés került megkötésre. Miután a hitelintézetekhez benyújtott kérelmek volumene elérte a 200 milliárdos keretösszeget, a Bankszövetség a program folytatását kérte a jegybanktól.

A ZOP keretösszegének emelése

A Zöld Otthon Program tekintetében meghatározó volt a Monetáris Tanács április 5-ei ülése. A zöld hitelek iránti jelentős igényre és a fenntarthatósági szempontok fontosságára tekintettel a tanácskozás eredményeképpen 100 milliárd forinttal megemelésre kerül a ZOP keretösszege. Ezzel együtt azonban szigorodnak a finanszírozható lakásokra vonatkozó energetikai követelmények, valamint a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerése érdekében a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételei is.

Szigorodó energetikai követelmények

A keretösszeg emelésével párhuzamosan szigorodnak a zöld ingatlanokra vonatkozó energetikai követelmények. Ennek célja, hogy még zöldebb lakóingatlanok építését és vásárlását ösztönözze a program. A szigorítás következményeként az ingatlan primer energiafelhasználásának eddigi 90 kWh/m2/év felső korlátja 80 kWh/m2/év értékre mérséklődik. Ez a követelmény lényegesen szűkíteni fogja a zöld hitellel támogatható ingatlanok körét.

A ZOP az elmúlt fél évben már többezer energiahatékony ingatlan építéséhez biztosított forrást, ezáltal hosszabb távon is elősegíti a zöldingatlan-kínálat bővülését.

A Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program felülvizsgálata

Az MNB a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program felülvizsgálatát követően e program feltételein is szigorított. A Program indulásakor elsődleges célkitűzés a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtése és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosítása volt. Ezek a célok teljesültek. Az MNB szerepvállalásának újabb célja a magasabb zöld minőséget képviselő jelzáloglevelek kibocsátásának ösztönzése a program feltételeinek szigorításán keresztül.

A 2022. július elsejéig hatályba lépő módosítások elősegítik a legjobb piaci gyakorlatok és magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek terjeszkedését, valamint a nemzetközi befektetői bizalom növelését. A részletek kidolgozásáról a jegybank egyeztetni fog a programban érintett hazai jelzálogbankokkal. Ennek hatályba lépéséig felfüggesztik a mostani feltételek mellett kibocsátott jelzáloglevelek vásárlását, amely alól kivételt jelent a már folyamatban lévő kibocsátások támogatása.

A Zöld hitelek személyi és egyéb feltételei

A Zöld hitelek személyi és egyéb feltételeiről részletes tájékoztató IDE kattintva olvasható.
A Zöld CSOK hitel kalkulátorunk segít a kamatmentes hitel törlesztő részletének kiszámításában.

kalkulátor

Zöld hitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki Zöld hitel lehetőségeket

Zöld hitelek összehasonlítása

Az elérhető lakásvásárlási és építési hitelekről Szakértőiink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Esetleg várható, hogy májusban ismét növelik a keretet, mivel ha jól tudom ebből az újabb 100 milliárdból már csak azoknak jutott, akiket előtte már befogadtak. Sajnos újaknak mint nekünk már nem. Takarék Banknál lettünk volna.