A magyarországi pénzintézetek továbbra is hiteleznek, ám az elmúlt időszakban kialakult helyzetre tekintettel több bankpartnerünk is – átmeneti jelleggel – korlátozó intézkedéseket vezetett be. Ennek keretében szűkült a hitelfelvétel során elfogadható jövedelmek köre, ami elsősorban a külföldi munkaviszonnyal rendelkezőket érinti negatívan. További korlátozásként csökkent a maximális finanszírozási arány.

Átmeneti jellegű korlátozó intézkedések

A banki kockázatok emelkedésével párhuzamosan több pénzintézet jelentett be korlátozó intézkedéseket hiteligénylésre vonatkozóan. A tájékoztatás során kiemelték, hogy a korlátozások átmeneti jellegűek, bízva abban, hogy a gazdaság helyreállását követően ismét enyhíthetnek a szabályokon.

Jövedelemtípusra vonatkozó korlátozások

A korlátozó intézkedések elsősorban a bank számára elfogadható jövedelem típusára, mértékékre vonatkozó előírásokat érintik.

Külföldi munkaviszony

A módosítások leginkább azon háztartásokat érintik, ahol az igénylők jövedelme külföldi munkaviszonyból származik. Ilyen jövedelem mellett jelenleg nem tudja biztosítani a finanszírozást az OTP, a CIB és a Raiffeisen Bank. A Sopron Bank a külföldi jövedelmet kizárólag a válságálló iparágakban foglalkoztatottak részéről fogadja el, egyedi egyeztetés alapján. Külföldi vállalkozásból származó jövedelem figyelembevétele kizárt. A külföldi nyugdíj azonban továbbra is hitelezhető.

Határozott idejű munkaviszony

A munkaviszony típusára vonatkozóan is történt szigorítás néhány pénzintézetnél. Ezeknél a bankoknál a határozott idejű munkaviszonyból származó jövedelmek nem vagy csak meghatározott szegmensben dolgozók esetén vehetők figyelembe.

Elfogadható jövedelemtípusok

E tekintetben a fenti pénzintézetek új szabálya némileg eltérő, de jellemző, hogy alkalmazottak alapbérén túl nem vagy csak egyedileg vehetők figyelembe az alábbi jövedelemtípusok:

  • rendszeres pótlék
  • jutalék
  • teljesítménybér
  • napidíj
  • mozgóbér

Fentieken túlmenően kizárhatják a hitelfelvétel lehetőségét a válság érzékeny jövedelemtípusok és vállalkozói jövedelmek a jövedelemszerzés helyétől függetlenül. Ilyen például: a vendéglátás, turizmus és a szolgáltatások egy része. Amennyiben Ön egyéni vállalkozó alkalmazásában áll, ez negatívum lehet jövedelembírálat során. Sportolók és művészek ugyancsak a kockázatos jövedelmű hiteligénylők közé tartoznak. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem szintén nem vagy csak korlátozottan vehető figyelembe.

Finanszírozási arány csökkenése

A törvényi előírás nem változott a tekintetben, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének továbbra is maximum a 80%-a vehető fel forint alapú hitelként. Az egyes bankok azonban belső szabályzatuk alapján megállapíthatnak ennél szigorúbb finanszírozási arányokat, mint ahogy jelenleg két bank – CIB és Sopron Bank – meg is tett. Ők hozzávetőlegesen 10%-kal csökkentették az ingatlan értékéhez viszonyítottan felvehető maximális hitelösszeget.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szóló tájékoztatás

Hitelfelvétel esetén – a jelenleg kialakult helyzetben különösen – minden hiteligénylő számára javasoljuk, kérje egyszerűen, online adatlapunk kitöltésével Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását! A hitelfelvétel feltétlei napról napra változhatnak, amennyiben további pénzintézetek is korlátozó intézkedéseket eszközölnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet,
Új lakáshitel felvételével és ahhoz kapcsolódó előzetes hitelelbírlálással kapcsolatban szeretném a segítségüket kérni.
Több éve Svájcban dolgozom és a COVID-19 járvány alatt nehézségekbe ütközik több banknál a hitelfelvétel.
Ezért szeretném a segítségüket kérni előzetes hitelelbírlálással kapcsolatban ill. pozitív elbírálás eseten, a hitelfelvételben is.
Üdv,
Árpád

Tisztelt szakértő!
Vehetek-e fel hitelt az aktuális helyzetben, ha külföldi jövedelemmel rendelkezem?
Köszönettel: Ferenc

Érdeklődni szeretnék hol és milyen lehetőségem van, személyi hitelt külföldi munkaviszonnyal felvenni.
Előre is köszönöm.