Szigorodó banki hitelezés

E hét végétől ismét szigorúbbá válnak a lakáshitelek valamint a lízing szabályai. Hatályossá válik ugyanis a körültekintő lakossági hitelezésről szóló jogszabályok legújabb passzusa. Ez azt jelenti, hogy június 11-től megszüntetésre kerülnek a tisztán fedezet alapon nyújtott hitelek, továbbá minden hitelfelvétel esetén meg kell határozni az egyes hiteligénylők úgynevezett hitelezhetőségi limitjét.

Mindezek mellett azoknak az ügyfeleknek, akik deviza alapú hitelt kívánnak felvenni, a jövőben nagyobb saját erővel kell rendelkezniük, mint azoknak, akik forint alapon kívánnak eladósodni. A lízingtársaságok és a pénzintézetek már felkészültek az újabb szabályozásra, amit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szigorúan ellenőrizni fog.

A Magyar Bankszövetség szakértője elmondta, hogy az új jogszabályok a jövőben egyrészt mérséklik az ügyfelek fizetésképtelenné válásának kockázatát, másrészt a forinthitelezést helyezik előtérbe a korábban népszerű deviza alapú hitelekkel szemben.

Az új rendelkezések értelmében megszűnnek a tisztán fedezet alapú hitelek. A bankoknak kötelező lesz meghatározni a hitelfelvevők hitelezhetőségi limitjét, vagyis azt, hogy mennyi hitelt kaphatnak, s jövedelmük alapján mekkora összegű havi törlesztést vállalhatnak. A hitelezhetőségi limit meghatározásának módját belső szabályzatukban is rögzíteniük kell a pénzintézeteknek. Továbbá tájékoztatni kell az ügyfeleket az MNB és a PSZÁF által készített ismertetőről, mely a hitelek kockázatait mutatja be.

Az új szabályok alapján a hiteligénylők forint alapú kölcsön esetén a hitelképességük 100%-áig vehetnek fel kölcsönt. Ugyanakkor euró hitelek esetén a hitelezhetőségi limit 80%-ig, míg egyéb deviza, például svájci frank esetén a fizetőképességük 60%-ig kaphatnak hitelt.

A jövőben tehát bizonyos jövedelmi szinttel rendelkező ügyfelek, valamint meghatározott korosztályok nehezebben juthatnak majd kölcsönhöz, ilyenek lehetnek például a pályakezdő fiatalok.

A lízing cégek esetében sem fog fennakadást okozni a jogszabályváltozás. A Magyar Lízingszövetség elnöke úgy véli, hogy az új szabályok nem segítik a lízingpiac fellendülését, ám várhatóan vissza sem fogják vetni a növekedést. A Lízingszövetség arra számít, hogy a lakossági fogyasztás és ezzel együtt majd a lízingszolgáltatások iránti kereslet is növekedni fog. Új ingatlan megszerzése esetén az egyes lízingkonstrukciók előnyösebbek a hiteleknél, ugyanis lízing esetén nem kell a 25%-os ÁFA kamatait megfizetni. Továbbá lízing esetén 5%-kal alacsonyabb saját erő szükségek, mint hitel esetén.

A PSZÁF szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a Felügyelet készen áll az új szabályok betartásának ellenőrzésére az egyes hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál. Szabálytalanság esetén a hitelnyújtók különböző szankciókra számíthatnak.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x