Tisztelt Hitelnet!

Van egy, az önkormányzattól megvásárolt ingatlanom (lakás), melynek a piaci (eladható) értéke 4,5-5M Ft. Én, illetve egy másik fél a tulajdonos, tehát társtulajdonosok vagyunk. Szeretném kivásárolni a részét, illetve felújítani, berendezni a lakást, tehát 3M Ft kölcsönt szeretnék felvenni úgy, hogy a lakás legyen a fedezet.

Mennyire tehető ez meg, illetve hogyan indulhatok el?
Mennyi az átfutási idő, buktatók, stb.?
Nem vagyok bárlistás, adózott hivatalos bejelentett munkahellyel rendelkezem, de sajnos csak alapbérrel (nettó 82.300.- Ft).

Tisztelettel:
István

Kedves István!

A kívánt lakáscélok két részletben valósíthatók meg. Elsőként a tulajdonviszonyok rendezésére lehetne lakáshitelt igényelni. Adásvételi szerződésben rögzíthető a másik fél tulajdonrészének vételára, majd ez alapján vehető fel a szükséges összeg. A kölcsön forint alapú. A bank a tulajdonrész kivásárlására fordítható összeget az eladónak utalja, az adásvételi szerződésben megadott számlaszámra. Ezután a földhivatalnál megtörténik a tulajdonjog törlés illetőleg bejegyzés, s így lesz Ön a lakás 1/1 arányú tulajdonosa.

Ezt követően vehető fel a lakásfelújítási hitel. Általában költségvetést is szükséges mellékelni az elvégezni kívánt felújítási munkálatokról. A kölcsön összege nem haladhatja meg a költségvetés összegét. Amennyiben egyéb célra is kíván költeni a felújításon kívül, akkor célszerű – szintén forint alapon elérhető – szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelni.

Az átfutási idő az első esetben kb. 1 hónap, majd a tulajdonjog végleges bejegyzése után intézhető a lakásfelújítási hitel. Itt kérdéses, hogy a földhivatal mennyi időn belül jegyzi ezt be. Sürgősségi díj megfizetése fejében az ügyintézés meggyorsítható. Erről pontos tájékoztatást az illetékes földhivatalnál célszerű kérni. Az újabb hitelszerződés hamarabb elkészülhet, mint az első esetben, hiszen nem kell újra értékbecslést kérni.

Minimálbérrel már igényelhető a hitel, de hogy ez a jövedelem – figyelembevéve a lakás értékét is – mekkora összegű kölcsön felvételét teszi lehetővé, az értékbecslés és hitelbírálat után derül ki. Elképzelhető, hogy 3 millió forint összegű hitelt nem bír el az adott ingatlan.

Az elérhető lakás- és szabad felhasználású hitelekről személyre szóló hitelajánlatot online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérhet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy édesapánk halála után én és a testvérem örököltük édesapánk házrészét! A kérdésem az lenne, hogy erre a negyed házrészre vehetnék-e föl jelzáloghitelt, mert az anyánkon van a sírig tartó haszonélvezet!
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!!!

Tisztelt Hitelnet!
Szüleimnek van egy kétszintes családi háza. Van valamennyi hitelük, a házon jelzálog van emiatt. Barátnőmmel a felső szintet szeretnénk bővíteni, külön bejáratúvá tenni és ott szeretnénk lakni. Ehhez szeretnénk mi is hitelt felvenni.
Az lenne a kérdésem, hogy a ház egy részéről le lehet-e venni a jelzálogot és én papíron ennek a házrésznek a megvásárlására akarok hitelt felvenni vagy magára a bővítésre, mert a házrészt ajándékként is megkapnánk. Nem tudom melyik lenne célszerűbb vagy, hogy mi lenne a legjobb lehetőség.
Válaszát előre is köszönöm!

Válok, szeretném a férjemet kifizetni. Kaphatok-e egyedülállóként kölcsönt?

T.Hitelnet!
Egy kb. 18.000.000 Ft forgalmi értékű ingatlannak 1/2 hányadban tulajdonosa vagyok (volt élettársamé a másik 1/2 rész). Az élettársi vagyonközösség megszüntetése iránti per folyamatban van, jövő év elején fog lezárulni. A per végén nekem kell kivásárolnom a másik fél tulajdonrészét, előre láthatólag 9.000.000.-Ft-ért. Ehhez hitelre van szükségem.
Az ingatlan tehermentes. Havi jövedelmem nettó 350.000.-Ft, ami folyószámlára érkezik, folyamatos alkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezem, kormányzati hivatalban dolgozom. Adóstársat, kezest nem tudok bevonni a hitelbe, önrészem jelenleg nincs, de van egy másik ingatlanom, amelynek 1/2 részben én vagyok a tulajdonosa, 1/4-1/4 részben pedig a két kiskorú gyerekem. Milyen hitellehetőséget tudnak ajánlani?

Tisztelt cím!
8,5 millió Ft értékű ingatlan 1/2 része saját tulajdon, a másik felét szeretném kivásárolni 4,1 millió Ft-ért. 9 éve dolgozom 1 munkahelyem van, magas a jövedelmem, adóstársat be tudok vonni. Nem szereplünk Bar listán, kocsihitelt, és diákhitelt fizetek 2 éve rendesen. Hol tudok így ennyi hitelt felvenni, hogy az egész lakás a nevemen legyen?
Köszönöm.

Tisztelt Cím!
Jelenleg van egy fél családi házam. A másik fele a volt férjemé. Szeretném megvásárolni tőle. Kb.5.000.000.- Ft-ot ér a ház, ami községben található, és kb. 250.000 Ft-ra lenne szükségem. Januárban sajnos, felkerültem BÁR listára, amit márciusban egy összegben visszafizettem. Állandó bejelentett munkahelyem van, 95-105.000 Ft-os keresetem. Egyenlőre havonta hosszabbított szerződéssel.
Válaszát előre is köszönöm!
Ilona