Jó estét.

Ma lekértem a KHR listát. Státusz: szerepel (igen). Nem értem, miért. Folyamatban lévő kisebb hiteleim vannak. Cetelem, CIB. Tőketartozás a CIB-ben nincs (bevásárlókártya) 11 éve használom, rendszeresen fizetem, nincs elmaradás. Cetelem 2006 óta megkötött szerződés. Mindig másra használva, időben törlesztve, elmaradás nem volt. Jelenleg 115.000 Ft felvett kölcsönt törlesztek 6.500 Ft-tal, elmaradás NINCS. Mulasztás NINCS. A kötés dátuma: 2006, törlesztés kezdete -(az aktuális kezdetének a dátuma nem értem, miért nincs feltüntetve.), szeptemberben vettem fel ezt a 115.000 Ft-ot, de nem látszik. Okozhatja ez az igen státuszt? Vagy pozitív adósnak számítok?

Lakáshitelt (lakáskasszával) szeretnék, de nem tudom így hová tartozom. Minden hitelem rendesen időben visszafizetésre került, nem értem miért vagyok nyilvántartott személy.

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Kriszta

Kedves Kriszta!

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) a magyarországi pénzintézetek által működtetett adatbázis, melyben az ügyfelek által felvett hitelekkel kapcsolatos információk találhatók meg. A KHR által a hitelintézetek megismerhetik az ügyfelek hitelfelvételre vonatkozó adatait, aminek meghatározó szerepe van hitelbírálat során. Ez a jó hitelmúlttal rendelkező adósok számára megkönnyíti a kölcsönhöz jutást, de egyúttal védi is az ügyfeleket a túlzott eladósodás kockázatától, valamint csökkenti a bankok hitelezési kockázatát is.

A KHR egy úgynevezett teljes listás nyilvántartás, ami azt jelenti, hogy pozitív és negatív információkat egyaránt tartalmaz. Pozitív adósként az a hitelfelvevő szerepel, aki a fizetési kötelezettségeit tekintve szerződésszerűen törleszt, negatív adatokkal pedig az az ügyfél látható a rendszerben, akinek mulasztása van vagy bankkártyával való visszaélés fordult elő esetében.

Törvényi írja elő a pénzügyi intézményeknek, hogy minden hitelszerződést, vagy hiteljellegű finanszírozást (például: lízing) rögzítsenek a lakossági KHR hitelszerződés nyilvántartásába. Az ügyfelek meghatározhatják, hogy a felvitt hitelinformációk a pénzintézetek számára lekérdezhetőek legyenek-e a hitelbírálat során, vagy nem. Szintén az ügyfél döntése, hogy a hitelszerződés lezárását követően az információk további öt évig láthatóak legyenek-e a KHR-ben, vagy töröljék azokat. Mivel igazoltan pozitív hitelmúlttal rendelkező adósnak lenni előnyt jelent hitelfelvételnél, ezért ez a lehetőség újabb hitelfelvételnél javítja a hitelképességet. A hitelmulasztásokra, bankkártya-visszaélésekre és csalásokra a nyilatkozattételi lehetőség nem vonatkozik, ezek az információk az adós nyilatkozatától függetlenül elérhetőek a hitelintézetek számára.

Mivel Önnek a leírtak alapján problémamentesen törlesztett hitelei vannak, valószínűleg pozitív adósként szerepel a rendszerben, s nem hitelmulasztással a negatív adatbázisban.

Ha szeretné megismerni a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakáshiteleket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önnek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Nejem adós, én adóstárs 1 jelzálog hitelben. Havi törlesztőrészlet 95 000 HUF. A KHR-ben mindkettőnk neve alatt szerepel ez az összeg. A bankok hitelképesség elbírálásánál minden rendszer visszadobja az én hiteligénylésemet, mert úgy értelmezik, hogy nekem 95.000-et kell havonta törlesztenem. A 246.000 nettóm 30%-a 73.800. Emiatt nem terhelhető a fizetésem több hitellel. Nem értem a logikát ebben.
Van erre valamilyen megoldás?
Köszönettel, István!