Kedves Hitelnet!

A férjemmel szeretnénk házat vásárolni, 10 millió Ft önerővel 6-7 millió forint hitellel. Mindkettőnk fizetése magas. 3 lakáskasszát fizetünk, amiből kettő jövőre le is fog járni, és azokat visszaforgatnánk majd a hitelbe. Szeretnénk a már meglévő kisfiunkra megigényelni a CSOK-ot is.

A család nettó bevétele havi 700 ezer forint. Egyikünknek sincs hitel a nevén. Viszont úgy értesültem, hogy egy régi 4 évvel ezelőtti hitelkártya tartozásom még mindig szerepel a KHR-ben. A tartozás teljes összege ki lett egyenlítve a bank felé 2011-ben, erről igazolásom és pénztárbizonylatom is van. A hitelkártya szerződés is meg lett szüntetve szintén 2011-ben teljesen. Azóta nem is használtam a hitelkártyát, a számlám nem is él. A tartozás összege összesen 230 ezer forint volt, amit én akkor forintra pontosan kiegyenlítettem a bank felé.

A kérdésem az lenne, hogy lehet az, hogy ez az ügy még mindig szerepel a KHR-ben, és milyen következményekkel járhat ez, a mostani lakáshitel igénylésünknél? Előfordulhat, hogy emiatt elutasítják a hitelkérelmünket? Ez esetben van megoldás arra, hogy csak a férjem vegye fel a lakáshitelt, és így akkor az ő nevére kerülne az ingatlan?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.
N.

Kedves N.!

A KHR rendszerben a hitelmulasztás lezárásra kerül, ha az adós a hátralékot kiegyenlíti. A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig láthatók a rendszerben, majd törlésre kerülnek. Ha Ön 4 évvel ezelőtt rendezte hitelkártya tartozását, akkor véleményünk szerint a negatív adóslistáról ennek törlésre kellett volna kerülnie. Az érintett pénzintézetnél, ahol a hitelkártya tartozás fennállt, utána kellene nézni pontosan annak, hogy miért szerepel a korábbi mulasztás még mindig a rendszerben. Ha csak adminisztrációs hiba miatt, akkor annak orvoslása után nem lesz akadálya a hitelfelvételnek.

A negatív adóslistán belül megkülönböztethető az aktív és passzív státusz. Aktív akkor lehet a KHR státusz, ha még fennálló hátraléka van az ügyfélnek, majd a kiegyenlítést követően passzív státuszba kerül. Aktív KHR esetén egyik banknál sem lehetséges a hitelfelvétel. Passzív KHR esetén bankpartnereink egyikénél megoldható lakáshitel igénylése, de csak akkor, ha a passzív státusz legalább 6 hónapja fennáll. Az sajnos nem oldható meg, hogy csak a férje vegye fel a lakáshitelt, mivel a házastársat kötelező bevonni a hitelügyletbe.

Javasoljuk, hogy ha tisztázódik a KHR kérdés, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban tájékoztatják Önöket a lehetőségeiknek megfelelő lakáshitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése