Sokak számára fontos információ lehet, hogy szeptember elsejétől ismét kamatemelés várható. Ezúttal az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII.29.) számú kormányrendelet keretében 1 és 5 éves, továbbá a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) számú kormányrendelet keretében, maximum 20 éves állami támogatással nyújtott lakáshitelek drágulnak. Konkrét számok alapján mutatjuk meg, mit jelent a kamatemelés a havi törlesztő részletben.

Drágulnak a támogatott lakáshitelek

A kamatemelés ezúttal az állami kamattámogatással nyújtott lakáshiteleket érinti. A kamatemelés oka az Államadóság-Kezelő Központ által havi rendszerességgel közzétett állampapír hozamok változása. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a kamatemelés a lakáshitelek melyik csoportját érinti.

Otthonteremtési kamattámogatás

Az otthonteremtési lakáshitelek esetében a kamattámogatást az állam a futamidő első 5 évében biztosítja. Ennek lejárata után az aktuális piaci kamatoknak megfelelően alakul az ügyfelek által fizetendő havi törlesztő részlet összege. A kölcsön 1 és 5 éves kamatperiódussal igényelhető.

Otthonteremtési kamattámogatás az alábbi lakáscélok esetén érhető el:

  • új és használt lakás vásárlása
  • új lakóingatlan építése
  • meglévő lakóingatlan bővítése, korszerűsítése

Az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtési hitel esetében a kamatemelkedés nem számottevő. Az 5 éves kamatperiódusú konstrukciónál viszont a közel 0,5%-os kamatemelésnek már nagyobb hatása lehet. Ez utóbbi már csak azért is nagyobb jelentőségű, mert a hitelfelvevők többsége sokkal inkább az 5, mintsem az 1 éves kamatperiódus mellett dönt.

Azt, hogy a fenti diagramon látható kamatváltozásnak milyen hatása van a törlesztő részletre egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetén, az alábbi ábra mutatja:

Mint látható, az 1 éves kamatperiódusú otthonteremtési hitelnél az 56.900 Ft-os törlesztő részlet (THM: 3,40%) esetében a 0,22%-os kamatemelés 58.040 Ft-os törlesztő részletet (THM: 3,62%) eredményez, vagyis hozzávetőlegesen 1.100 Ft-tal kell majd szeptembertől többet fizetni. Ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú kölcsön estében a kamat 0,48%-os növekedése a 66.840 Ft-os törleszt részletet (THM: 5,30%) 69.500 Ft-ra (THM: 5,80%) emeli, azaz közel 2.700 Ft-tal kell többet fizetni havi szinten.

20 éves kamattámogatású lakáshitel

A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami kamattámogatású lakáshitelei a következő célok esetén vehetők igénybe:

  • új lakás vásárlása, építése
  • meglévő lakóingatlan korszerűsítése (maximum hitelösszeg: 5M Ft)

Szintén elmondható, hogy az 1 éves kamatperiódusú államilag támogatott hitel esetében a kamatemelkedés nem számottevő. Ellenben az 5 éves kamatperiódusú konstrukciónál a 0,41%-os kamatemelésnek már nagyobb hatása lehet.

Azt, hogy a fenti diagramon látható kamatváltozás mennyivel emeli a törlesztő részletet egy 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel esetén, az alábbi ábra mutatja:

Mint látható, az 1 éves kamatperiódusú állami kamattámogatású hitelnél az 56.911 Ft-os törlesztő részlet (THM: 3,36%) esetében a 0,19%-os kamatemelés 57.900 Ft-os törlesztő részletet (THM: 3,55%) eredményez, vagyis hozzávetőlegesen 1.000 Ft-tal kell többet fizetni. Ugyanakkor az 5 éves kamatperiódusú kölcsön estében a kamat 0,41%-os növekedése a 65.201 Ft-os törleszt részletet (THM: 4,99%) 67.496 Ft-ra (THM: 5,42%) emeli, azaz közel 2.295 Ft-tal kell többet fizetni havi szinten.

Államilag támogatott lakáshitelek jogszabályi feltételei

Az államilag támogatott lakáshiteleknél a vonatkozó kormányrendelet korlátozza a maximálisan felvehető hitelösszeget egyrészt lakáscélonként, másrészt - a támogatott hitel típusától függően – az ingatlan területi elhelyezkedése alapján. Ezért ha Ön állami kamattámogatású lakáshitel felvételét tervezi, a kamattámogatásra való jogosultság ellenőrzése céljából Szakértőinkkel előzetes egyeztetést javaslunk. Irodáink elérhetőségét ITT  találja.

Az államilag támogatott lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről IDE kattintva tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése