Jó napot!

Szeretném megkérdezni, hogy mekkora esélyünk van lakáshitelt felvenni használt lakásra a férjemmel abban az esetben, ha van a férjem nevén egy személyi kölcsön, aminél én vagyok a kezes (így adták csak meg) még 5 évig kell fizetnünk havonta 35.000 ezer forintot, illetve nekem van egy diákhitelem, amit még nem kell törlesztenem és összesen 360.000 forint amit majd vissza kell fizetnem.

A nettó jövedelmünk kettőnknek kb. 180.000-190.000 forint + kapunk ketten nettó 45.000 forint fizetés kiegészítést (étkezési hozzájárulás). Önerőként kérnénk a CSOK-ot két gyerekre (egy már van), plusz van még 900.000 forintunk, tehát nagyjából 2.000.000 forint önerőnk lenne a CSOK-kal együtt. A lakás vételára, amit vennénk 10.000.000 forint maximum.

KRH listán negatív adósként nem szerepelünk. Sőt már visszafizetünk három folyószámla hitelt és két providentes hitelt, illetve egy vásárlási hitelt. Remélem ez azért számít valamit.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Melinda

Kedves Melinda!

A jövedelemvizsgálatot a bankok ez évtől a JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) alapján végezik. Ez azt jelenti, hogyha a háztartás nettó igazolt jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor a hitelfelvevők összes törlesztő részletének (már meglévő és felvenni kívánt kölcsön törlesztése) bele kell férnie igazolt jövedelmük 50%-ába.

Adott esetben tehát a kb. 180-190.000 Ft-os igazolt nettó jövedelemmel számolva, az összes hiteltörlesztésük maximum 90-95.000 Ft lehet. A Cafeteria keretében kapott juttatásokat szintén figyelembe lehet venni, tehát amennyiben az étkezési hozzájárulást ennek keretében kapják, akkor ez is hozzáadódik a figyelembe vehető jövedelmekhez. Továbbá van olyan pénzintézet, amely a családi pótlék összegével is számol jövedelemvizsgálat során. E két utóbbi jövedelemforrást is figyelembe véve, növelhető a háztartás hiteltörlesztésre fordítható jövedelme.

A két gyermek után adható kedvezmény 800 ezer és 1,3 millió forint közötti összeg attól függően, hogy mekkora hasznos alapterületű lakást vásárolnak. Vállalt gyermek után akkor lehetnek jogosultak a CSOK-ra, ha sem az Ön, sem férje életkora nem haladja meg a 40. évet a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Nem minden hitelintézet fogadja el azonban a megelőlegező CSOK-ot önerőként, tehát az optimális hitelkonstrukció kiválasztásánál arra is figyelni kell, hogy olyan bankot válasszanak, ahol a megelőlegező CSOK saját erőként kerül elfogadásra.

Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, majd valamennyi információ ismeretében és a szükséges dokumentumok birtokában Szakértőink elvégzik az előzetes hitelbírálatot, melyből megtudhatják, hogy mekkora összegű lakáshitel felvételére jogosultak, s ez alapján tudják aztán a vásárolandó lakást kiválasztani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni öntől, hogy szeretnék 600 ezer Ft-ot felvenni személyi kölcsönt, de intézem a csokot használt lakásra, amihez majd jelzálog alapú kölcsönt veszel igénybe.
Az lenne a kérdésem, felvehetem ezt az összeget most, de később az nem befolyásolja, hogy meg tudjam venni a házat, mert a jelzáloghitel az meg kellene a lakásvásárláshoz.
Meg fogom-e kapni a másik hitelt is?
Elöre is köszönöm.
Várom válaszát.

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg van egy személyi kölcsönöm, mely 8 évre lett felvéve tavalyi év végén. Ennek havi törlesztő részlete 64.000 Ft. A teljes havi nettó bevételem 205.000 Ft. Ilyen feltételekkel fel tudok venni egy lakáshitelt, amennyiben meg van az önerő. Ilyen esetben mennyi önerő szükséges?
Tudnának ebben segíteni? Lehet kérni egyéni hiteltanácsadó segítségét?
Válaszukat előre is köszönöm!