Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kicsit bonyolult helyzetben vagyunk, remélem tud nekünk valami segítséget nyújtani. Páromnak van egy körülbelül 4,5 millió forintos tartozása, ami miatt BAR listán szerepel. A fizetéséből nem vonják a tartozást. Neki gondolom nem fognak adni adósságrendező hitelt a BAR lista miatt. Arra gondoltunk, hogy én felvennék egy személyi kölcsönt, amiből visszafizetnénk neki a tartozását.

Egyik kérdésem az lenne, hogy kaphatok-e ilyen magas személyi kölcsönt ingatlanfedezet nélkül. Fizetésem kb. 250-270 ezer forint.
Továbbá, ha megkaphatom a hitelt melyből kifizetnénk neki a tartozását, egy év elteltével ő már lekerülne a BAR listáról és vehetne fel hitelt? Ez azért lenne fontos, mert van egy elő adásvételi szerződésünk egy családi ház megvételére, mely jövő év végén lesz esedékes. Ezt szintén egy kisebb lakáshitellel szeretnénk megoldani, amit szeretnénk a kettőnk nevére felvett hitellel megoldani. Valamint, ha nekem meglenne ez a 4,5 milliós személyi kölcsönöm, van esély rá, hogy a bank azt mondhatja, hogy erre már nem ad lakáshitelt? Mindketten 250-270 ezer forint nettó fizetéssel rendelkezünk.

Válaszát előre is köszönöm!
Anita

Kedves Anita!

Tapasztalataink alapján 250-270.000 Ft összegű nettó jövedelemre nem valószínű, hogy fel tud venni 4,5 millió forint összegű személyi kölcsönt. Ingatlanfedezet nélkül általában a nettó kereset maximum 10-szerese érhető el.

A BAR lista viszont hitelfelvétel során minden pénzintézetnél kizáró okot jelent. Egy olyan pénzintézet van, ahol jelenleg az élettársat nem kötelező adóstársként bevonni a hitelügyletbe, elegendő ha zálogkötelezettként szerepel. Ez azt jelenti, hogy ő is szerezhet tulajdonrészt a vásárolandó lakásban, de mivel adóstársként nem szerepel, így a jövedelemvizsgálat során jövedelmét sem veszi figyelembe a bank. Erről bővebb információ ITT található. Kérdés az, hogy mekkora összegű lakásvásárlási hitelre lenne szükségük. Ennek ismeretében - előzetes hitelbírálattal - határozható meg, hogy Ön egyedüli adósként rendelkezik-e akkora jövedelemmel, mellyel megoldható a hitelfelvétel. Jövedelemvizsgálat során a bankok a jövedelmükkel bevont adósok összes (meglévő és felvenni kívánt) hitelének havi törlesztő részletével számolnak, s 400.000 Ft alatti igazolt jövedelem esetén az összes törlesztési kötelezettség nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 50%-át. Azt, hogy jövő év végén is fennállnak-e majd ezek a feltételek, sajnos nem tudjuk előre megmondani.

Ha egyéb forrásból sikerülne párja kölcsöntartozását teljesítéssel (nem megegyezéssel és veszteséggel) lezárni, úgy a visszafizetéstől számított 1 év után adatai elvileg törlésre kerülnek a KHR rendszerből és újra hitelképes lehet. Illetve szintén jelenleg van egy olyan lehetőség is, miszerint legalább 6 hónapja rendezett tartozás esetén passzív KHR fennállásakor is igényelhető bankpartnereink egyikénél lakáshitel. Erről bővebben ITT olvashat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése