Lakáscélú jelzáloghitel felvételekor az érdeklődő ügyfelek választhatnak, hogy állami kamattámogatású forinthitelt vagy piaci kamatozású lakáshitelt igényelnek, amennyiben az alábbi hitelcélok valamelyikét óhajtják megvalósítani:

  • Új lakóház építése
  • Új lakás megvásárlása
  • Meglévő lakóingatlan korszerűsítése

Ha azonban Ön az államilag támogatott lakáshitelek mellett dönt, akkor számlabenyújtási kötelezettséggel kell számolnia, ugyanis jogszabály írja elő, hogy állami kamattámogatású jelzáloghitelek esetén a hitelcél megvalósulásáról számlát kell benyújtani a folyósító pénzintézethez.

Lakásépítés, lakásvásárlás, valamint lakáskorszerűsítés igazolásaként csak olyan számlát fogadnak el a bankok, melyet olyan gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó állított ki, amely szerepel számlakibocsátóként az APEH erre vonatkozó nyilvántartásában.

A számlabenyújtási kötelezettség mértéke:

Új lakóingatlan építése esetén
Az építési hitelt folyósító pénzintézet által elfogadott költségevetés összegének 70 százalékáról szükséges számlát bemutatni. Ha azonban a felvett hitel összege meghaladja a költségvetés 70 százalékát, akkor a magasabb összegről kell benyújtani a számlát.

Új lakás megvásárlása esetén
Lakásvásárlási kölcsön esetén a vételár 100 százalékáról, vagyis a teljes összegről szükséges számlát bemutatni.

Meglévő lakóingatlan korszerűsítése esetén
A korszerűsítési jelzáloghitelt nyújtó bank által elfogadott költségvetés összegének 70 százalékát kell számlával igazolni. Amennyiben azonban a folyósított kölcsönösszeg több mint a költségvetés 70 százaléka, akkor a magasabb összeget kell igazolni.

Ha további kérdései merültek fel a számlaadási kötelezettséggel kapcsolatban, akkor keresse fel irodáinkat, vagy tegye fel kérdését honlapunkon keresztül elérhető Hitelszakértőinknek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése