Üdv!

A gondom a következő: a 9 éve vásárolt ingatlanunkon a gyermekeink szocpoltámogatása terhelődik. Az ingatlant sikeresen eladtuk, másfél évvel ezelőtt vásároltunk részben önerőből, részben hitelből egy telket, amire most az ingatlan eladása után szeretnénk építkezni. A szocpolt felfüggesztetjük, ugye minimum egy évre szeretnénk.

De itt a bibi, az ingatlanunk eladásából származó összegből levonódik a szocpol 3.200.000 Ft, de az építendő ingatlanra csak akkor tudjuk ráterhelni a szocpolt, ha az eladott lakás teljes vételáráról, az egész összegről mutatunk be számlákat.

A hitelt nem fizetjük vissza, kétfelé terheljük a szülői ingatlanokra, tehát annak összege nem vonódik le, a telket másfél éve vettük és megyünk albérletbe. Ami a legfontosabb, hogy képtelenek leszünk a vételár teljes összegéről számlákat szerezni, annyi pénzünk nincs és az építkezésnél rengeteg dolgot mi szeretnénk csinálni, apám, rokonok. Természetesen műszaki ellenőr hivatalosan ellenőrzi az építkezést.

De mégis, hogy gondolják, hogy az egész összegről számla kell? Az ingatlanos haszna is benne van a vételárban, azt is az adásvételin lévő öszzegből fizettük. Három gyerek, két hitel, albérlet, építkezés.

Nincs valami mód, hogy ne az egészről kelljen a számla? Nem vonódik le legalább a felfüggesztésre kerülő szocpol?

Köszönöm.
Egy kétségbe esett anyuka

Kedves Diána!

Lakáscsere esetén a szocpol átjegyzését érintő kérdésekben elsősorban a Magyar Államkincstár területileg illetékes szerve érintett, így kérdésével kapcsolatban irodánk is csupán a vonatkozó kormányrendelet előírásaira tud hivatkozni.

A rendelet szerint a támogatott személynek az alábbiak szerint kell igazolni az újabb lakás megszerzését, jelen esetben az építését:
– be kell mutatni a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítványt és
– igazolni kell, hogy a korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt számlával igazoltan az új lakás építésére fordította.

A lakás eladásából származó bevétel az alábbi tételekkel csökkenthető:
– a lakás átruházásából származó jövedelem után az állami adóhatóság által igazoltan megfizetett személyi jövedelemadó összegével,
– azzal az összeggel, melyet az adós az eladott lakás vásárlására felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított, de legfeljebb akkora összeggel, hogy az ily módon csökkentett bevétel összege elérje az igénybe vett kedvezmény együttes összegének kétszeresét.

Számlabemutatási kötelezettségük tehát maximum az eladott lakás vételáráig terjed, mely a fenti tételekkel csökkenthető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Érdekelne, hogy kell-e féléves bejelentett munkaviszony a szocpol igényléséhez? 70% számla igazolásánál a telek vételára beszámítható?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2014-ben kezdenénk el a családi ház építést feleségemmel. 2 évig önerőből folyna az építkezés, majd amikor szerkezetkész lesz (50 %), igényelnénk a szocpolt hitellel együtt. A hitelintézetnél történő elszámolásnál a teljes beruházás (20 millió Ft) 70 %-nak megfelelő saját névre kiállított számlát kell bemutatni vagy a hitel + szocpol (10 millió Ft) 70 %nak megfelelő számlát?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.