Szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelhetünk, ha az ingatlan csak egyikünk nevén van?

Tisztelt Szakértő!

Szabad felhasználású jelzáloghitelt szeretnénk felvenni, párommal közösen, kettőnk nettó jövedelme jelenleg 190.000 Ft.

1. Problémát jelentene-e, ha a fedezetül szolgáló ingatlan csak az egyikünk nevén lenne?
2. Az ingatlan jelenleg még nincs a tulajdonunkban, de ha majd a nevünkre kerül és tehermentes, utána akár azonnal vehető fel rá jelzáloghitel?
3. Kb. mekkora hitelösszegre számíthatunk maximum? Gondolom ez egyrészt a jövedelmünktől (190.000 Ft) függ, másrészt az ingatlan értékétől. (becslésem szerint az ingatlan értéke 5 millió Ft lehet, tegyük fel, hogy ennyire értékeli fel a bank is) Ilyen feltételek mellett mekkora hitelösszegre számíthatunk?
4. Jelenleg az ingatlan nincs a tulajdonunkban, albérletben lakunk itt. Honnan tudhatom meg, hogy a bank körülbelül mekkora összegre értékeli fel majd? Lehet kérni előzetes felértékelést esetleg, ha a jelenlegi tulajdonos hozzájárulna?

Köszönöm válaszait.
Üdvözlettel,
Lívia

Kedves Lívia!

1. Jelzáloghitel felvételénél nem probléma, ha a fedezetül felajánlott ingatlan az igénylők egyikének nevén van.

2. A tulajdonjog végleges bejegyzését követően már van lehetőség jelzáloghitel igénylésére.

3. Jogszabályi előírás alapján a hitel összege nem haladhatja meg a fedezetként szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Ezen túlmenően az egyes hitelintézetek belső szabályzatuk alapján határozzák meg a maximálisan nyújtható hitel arányát, amit befolyásol az igénylők jövedelmi helyzete (igazolt jövedelem összege, esetlegesen meglévő hiteltörlesztések összege), valamint az ingatlan értéke, területi elhelyezkedése, állapota. Ahhoz, hogy Szakértőink pontos tájékoztatást tudjanak adni arról, hogy 5 millió forint forgalmi értékű ingatlanra mekkora összegű szabad felhasználású jelzáloghitelt tudnak felvenni, további információkra lenne tehát szükség. Javasoljuk, hogy ennek érdekében töltsék ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát.

4. Előzetes értékbecslésre is van lehetőség. Ehhez az ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapjára, 90 napnál nem régebbi térképmásolatára és egy – akár kézzel készített – alaprajzra van szükség. A tulajdoni lapot és térképmásolatot a hitelintézetek is le tudják kérni a TAKARNET rendszerből.

További kérdés esetén Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd



Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x