Az ingatlanfedezet bevonása mellett igényelhető jelzáloghiteleknek hitelcél szerint két típusa lehet: a bármire szabadon elkölthető, illetve a lakáscélra felhasználható jelzáloghitel.

A két hiteltípus megegyezik abban, hogy mindkettő igényléséhez ingatlanfedezet bevonása szükséges, azonban míg lakáscélú kölcsön fedezeteként nem csak meglévő ingatlan, hanem akár a megvásárolni vagy felépíteni kívánt ingatlan is bevonható, addig szabad felhasználású jelzáloghitel fedezeteként csak olyan ingatlan fogadható el, amely a hiteligénylők vagy zálogkötelezettek nevén van, valamint amely ingatlan rendelkezik már használatba vételi engedéllyel és melynek tulajdoni lapján megtörtént az épületfeltüntetés is.

A piaci kamatozású szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghiteleknek nincsen jogszabályban meghatározott maximum összege, azt a fedezetül felajánlott ingatlan értéke és a hiteligénylők igazolt jövedelme határozza meg.

A szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek között további hasonlóság, hogy mindkét esetben az adott pénzintézet ingatlanszakértője által elkészített, 30 napnál nem régebbi értékbecslés szükséges a hitelbírálathoz. Különbséget csupán az jelenthet a két értékbecslés között, hogy a lakáscélú jelzáloghitelek kategóriáján belül, amennyiben építésről vagy korszerűsítésről van szó, akkor az értékbecslő az ingatlan jövőbeni értékét állapítja meg, míg az összes többi esetben a jelenlegi érték megállapítása történik.

Akár szabad felhasználású, akár lakáscélú jelzáloghitelről van szó, szükséges a banki kölcsönszerződések közjegyzői okiratba foglalása. A közjegyzői okirat díja független a hitelkonstrukció céljától, tehát mind szabad felhasználás, mind lakáscél esetén hasonló díjakkal kell számolni. Ez a díj egyoldalú közjegyzői okirat esetén a hitelösszeg körülbelül 0,5 százalékát, kétoldalú közjegyzői okirat esetén pedig a kölcsön összegének hozzávetőlegesen az 1 százalékát teszi ki.

A szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek földhivatali jelzálogbejegyzésének díja szintén megegyezik. A jelzálogbejegyzést követően kerülhet sor az igényelt kölcsön folyósítására.

Folyósítási feltételként mindkét hiteltípus esetén előírás, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan rendelkezzen érvényes lakásbiztosítással, továbbá kerüljön bejegyzésre a bank javára történő biztosításengedményezés is.

Amennyiben Ön a szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek havi törlesztő részletére kíváncsi, akkor ajánljuk figyelmébe a honlapunkon található Hitelkalkulátort, melynek segítségével Ön is pillanatok alatt kiszámolhatja az igényelni kívánt hitel törlesztését.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése