Lakása felújítási munkálataihoz szeretne jelzáloghitelt igényelni és kíváncsi a pénzintézetek által kínált hitelfelvételi lehetőségekre? Az egyes bankoknál létezik kimondott felújítási hitel, de igényelhető szabad felhasználású jelzáloghitel is a felújítási munkák finanszírozására.

A felújítási hitelt a lakáscélú kölcsönök kategóriáján belül lehet igényelni, tehát kamata megegyezik a lakásvásárlásra vagy építésre felvett hitel kamatával, ami kedvezőbb a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatánál.

Felújítási hitel igénylésekor elengedhetetlen az elvégzendő munkálatokról szóló költségvetés benyújtása. A legtöbb hitelnyújtó bank rendelkezik az ehhez szükséges költségvetési formanyomtatvánnyal, mely a fedezetül szolgáló ingatlan megnevezésén, címén és helyrajzi számán kívül tételesen felsorolja az elvégezni kívánt felújítási munkálatokat, a felhasznált anyagok értékét, valamint a munkálatok elvégzéséért fizetendő munkadíjat.

Szabad felhasználású hitel esetén a felvett összeg a hitelcél igazolása nélkül bármire felhasználható, így a lakás vagy családi ház felújítására is, ennél a hitelkonstrukciónál azonban nem szükséges a költségvetés benyújtása.
Felújítási kölcsön esetén eltérő az egyes pénzintézetek hitelezési gyakorlata. Általában az e célra felvett hitel nem kerül egy összegben folyósításra, az adott pénzintézet a felújítási munkálatok befejezéséig visszatarthatja annak egy részét, majd miután a bank értékbecslője helyszíni szemléje során meggyőződött a munkálatok elvégzéséről, sor kerülhet a kölcsön fennmaradó részének folyósításra is.

A bankok gyakorlata szerint az is lehetséges megoldás, hogy az ügyfél számára a hitelező folyósítja a teljes kölcsönösszeget és az hitelfelvevőnek a munkálatok befejezése után csupán erre vonatkozó bejelentési kötelezettsége áll fenn.

Felújítási munkálatok számlával történő igazolása nem jogszabályi feltétel, de néhány bank előírja a költségvetés 50%-ának számlával történő lefedését.

Szabad felhasználású konstrukció esetén a bank a hiteligénylő bankszámlájára folyósítja a hitel teljes összegét, melynek felhasználásával kapcsolatban az ügyfelet utólag sem számlabemutatási, sem bejelentési kötelezettség nem terheli.

Mivel a felújítási hitelek kamata általában alacsonyabb a szabad felhasználású hitelek kamatánál, ezért a törlesztő részletük is alacsonyabb. Mind a felújítási mind a szabad felhasználású hitelek aktuális törlesztő részletét kiszámolhatja Ön is a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével. Konkrét ügylet esetén kérheti hitelezési

Tanácsadóink személyre szóló ajánlatát is díjmentesen. Kollégáink 1 munkanap alatt elkészítik az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelő ajánlatot, amely lehetővé teszi a felújítási és szabad felhasználású hitelek összehasonlítását kamat és kezelési költség, törlesztő részlet, valamint járulékos költségek tekintetében egyaránt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése