Osztatlan közös tulajdonú ingatlanról akkor beszélünk, ha egy helyrajzi szám alatt, közös udvarban két vagy több önálló ingatlan található. Ez esetben is van lehetőség szabad felhasználású hitel igénylésére, ha önállóan forgalomképes résztulajdoni illetőségről van szó. Továbbá hitelfelvétel szempontjából fontos, hogy az osztatlan közös tulajdonú ingatlan önálló bejárattal rendelkezzen, és műszakilag határolt legyen.

A hiteligényléshez - a tulajdoni lapon, térképmásolaton és alaprajzon kívül - osztatlan közös tulajdon esetén a használati jog megosztását tartalmazó megállapodást is mellékelni kell. Ezt közjegyző vagy ügyvéd jegyzi ellen. A megállapodás pontosan rögzíti, hogy a megterhelni kívánt ingatlan milyen helyiségekből áll.

Ha a hitelcél nem szabad felhasználás, hanem lakásvásárlás, akkor a tulajdonostársaknak le kell mondaniuk az elővásárlási jogukról. Ezt szintén ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett nyilatkozatba kell foglalni.

A szabad felhasználású hitel biztosítékaként a használati megállapodásban szereplő tulajdoni hányadra jegyzik be a folyósító bank jelzálogjogát. Lakáscélú kölcsönök esetén a jelzálogjog biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését is kérheti a pénzintézet.

Az önállóan forgalomképes résztulajdon értékének el kell érnie a bank által elvárt minimális hitelbiztosítéki értéket. A tulajdoni hányad értékének megállapítását ez esetben is az értékbecslő végzi.

A maximálisan felvehető szabad felhasználású hitel összege a tulajdoni hányad értékének jogszabályban meghatározott százalékáig terjedhet:

Használati megállapodással tehát osztatlan közös tulajdon esetén is van lehetőség a hitelfelvételre minden pénzintézetnél. Az így igényelhető szabad felhasználású hitelek törlesztő részletét Hitelkalkulátorunk segítségével Ön is kiszámolhatja. Egyúttal tájékozódhat a lakáscélú kölcsönök várható törlesztéséről is.

Osztatlan közös tulajdonra igényelt szabad felhasználású hitel esetén a fenti dokumentumokon kívül jövedelemigazolást, bankszámla kivonatokat, közüzemi számlát és személyes okmányokat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) kell benyújtani.

Ha osztatlan közös tulajdonú ingatlana nem felel meg a vele szemben támasztott banki követelményeknek, akkor ingatlanfedezet nélküli szabad felhasználású hitelt igényelhet. A személyi kölcsön igénylési feltételeiről érdeklődjön a Hitelnet irodáiban és Partnereinél! A bankpiac legkedvezőbb fedezet nélküli hitelének törlesztő részletet pedig ismerje meg személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével!

Amennyiben az osztatlan közös tulajdonú ingatlanra történő hitelfelvétellel kapcsolatban kérdése van, keresse Hitelszakértőinket. Személyre szóló ajánlatért kérjük, töltse ki online nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése