Munkáltatói igazolás nélküli hitelfelvétel érdekelné? Nem tud, vagy nem szeretne munkáltatói igazolást kitöltetni, de szabad felhasználású hitelre lenne szüksége? A pénzügyi válságot követő banki szigorítás egyik következménye, hogy szabad felhasználású hitel igénylés munkáltatói igazolás nélkül nem kivitelezhető.

Ha tehát Ön bármely pénzintézethez szabad felhasználású hiteligénnyel fordul – akár fedezet nélküli személyi kölcsönről, akár jelzáloghitelről van szó – minden esetben kérnek Öntől jövedelemigazolást. Az igazolás nem lehet 30 napnál régebbi.

Amennyiben Ön alkalmazottként dolgozik, akkor munkáltatói igazolást kell kitöltetnie a munkahelyén. Ez formanyomtatvány, mely a Hitelnet irodáiban és Partnereinél szerezhető be. Alkalmazottak esetén a hiteligénylés feltétele, hogy a leendő adós munkahelyén legalább 3 hónapja dolgozzon, ne legyen próbaidő, sem felmondási idő alatt. Jövedelmét tekintve legalább a minimálbér összegével rendelkezzen. Ha Ön e feltételek valamelyikének nem felel meg, akkor nem érdemes munkáltatói igazolást kitöltetnie, mert a bankok nem fogadják el hiteligénylését. Amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, akkor az igazolás mellett munkabért tartalmazó bankszámla kivonatot vagy APEH által kiállított jövedelemigazolást kell még benyújtania.

Társas vagy egyéni vállalkozók esetén a munkáltatói igazolást az APEH által kiállított jövedelemigazolás helyettesíti. Emellé általában nemleges adótartozásról szóló APEH igazolást is mellékelni kell. Bizonyos esetekben szükség lehet az egyéni vállalkozó előző évi SZJA bevallására, illetve a társas vállalkozásnak megfelelően a beszámoló, a mérleg vagy a főkönyvi kivonat bemutatására.

A fenti dokumentumokon kívül személyes okmányokra és díjrendezett közüzemi számlára van még szükség, ha Ön a fedezet nélküli személyi kölcsönt választja, illetve 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapra, családi házak estén 90 napnál nem régebbi térképmásolatra, alaprajzra és lakásbiztosítási kötvényre vagy indexálásra, ha a jelzálog alapú szabad felhasználású hitel mellett dönt.

A munkáltatói igazolásnak azért is van fontos szerepe a hiteligénylés során, mert az igazolt jövedelem összege nagyban befolyásolja a felvehető hitel összegét. Személyi hitel igénylésekor úgy lehet számolni, hogy a nettó jövedelemnek körülbelül az 5-6-szorosa vehető fel, de a meglévő hiteltörlesztések csökkentik a jóváhagyható kölcsönösszeget. Jelzáloghitel esetén pedig a bankok a jövedelemigazolás alapján állapítják meg, hogy az adós mekkora összeget fordíthat havonta hiteltörlesztésre.

Ha a szabad felhasználású hitel igénylése előtt szeretne tájékozódni az aktuális törlesztő részletekről, akkor használja Hitelkalkulátorunkat! Személyre szóló ajánlatkéréshez pedig töltse ki online nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy szabad felhasználású jelzáloghitelt jövedelemigazolás nélkül lehetne-e Ausztriában?
Köszönöm a választ előre is!

Tisztelt Cím!
A kérdésem az lenne, hogy mi az a legkisebb ingatlan érték, amire még lehet szabad felhasználású jelzálog hitelt felvenni?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: B. Csaba

Tisztelt Hitelnet!
Szabad felhasználásu hitelt szeretnék felvenni ingatlan fedezettel kb. 6 millió Ft-ra lenne szükségem. Közalkalmazottként dolgozok az önkormányzatnál 6 órába.Azt szeretném megkérdezni hogy lenne-e erre lehetőség 2 kezes bevonásásval akik 4és 8 órában dolgoznak kb. 1 éves munkaviszonnyal határozatlan idejű munkaszerződéssel.

Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Junga Ágnes