A hitelfeltételekkel kapcsolatban tavaly életbe lépett jogszabályok változást hoztak a jövedelemigazolást illetően is. Ez a bankok számára 2010. június 11-től kötelező jövedelemvizsgálatot ír elő. Nincs ez másként szabad felhasználású hitel igénylése esetén sem.

Szabad felhasználású hitel kétféleképpen igényelhető: ingatlanfedezet bevonásával vagy fedezet nélkül. Előbbi esetben szabad felhasználású jelzáloghitelről, utóbbiban pedig személyi kölcsönről van szó.

Mindkét kölcsöntípus esetén szabad felhasználású hitel igénylés csak megfelelő jövedelemmel történhet. Fedezet nélküli személyi kölcsön esetén azért szigorú a jövedelemvizsgálat, mert az adós jövedelme jelenti a hitel visszafizetésének biztosítékát. Szabad felhasználású jelzáloghitel esetén pedig azért van szükség a jövedelemvizsgálatra, mert a személyi kölcsönhöz képest lényegesen magasabb összegű hitelkihelyezésről van szó.

Szabad felhasználású hitel tehát kizárólag megfelelő jövedelemmel igényelhető. Jelzálog alapú kölcsön esetén az adós jövedelme akkor fogadható el, ha összege eléri legalább a mindenkori minimálbér összegét. Személyi kölcsönhöz általában a minimálbér összegét meghaladó jövedelem igazolására van szükség.

Ön arra kíváncsi, hogy számszerűsítve mit jelenet a megfelelő jövedelem? Ezt számos tényező befolyásolja. Nem csupán az adott pénzintézet erre vonatkozó előírásától függ, hanem a felvenni kívánt kölcsön összegétől, a havi törlesztés nagyságától, az igénylő igazolt jövedelmének és rendszeres kiadásainak arányától, de ugyanúgy meghatározó szerepe van annak is, hogy az adós rendelkezik-e már valamilyen hitellel, s, ha igen, akkor mekkora összeget fordít havonta hiteltörlesztésre. Ön is láthatja tehát, hogy a megfelelő jövedelem nem általánosítható.

Konkrét számokat konkrét adatok tükrében tudnak mondani Hiteltanácsadóink. Ehhez az szükséges, hogy a fenti kérdésekre pontos választ adjon. Önnek lehetősége van egyrészt online ajánlatkérésre. Ez esetben a honlapunkon elhelyezett ajánlatkérő nyomtatványt kell kitöltenie, s ez alapján számolnak Szakértőink. Ugyanakkor személyesen is felkeresheti a Hitelnet legközelebbi irodáját vagy Partnerét, ahol Tanácsadóink készséggel állnak rendelkezésére.

Ha a kívánt hitelösszeg eléréséhez szükséges jövedelem összegén túl azt is szeretné megtudni, hogy megfelel-e az igénylési feltételeknek, akkor kérje Hiteltanácsadóink előzetes bírálatát! Ehhez 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolásra és utolsó háromhavi folyószámla kivonatra is szükség van.

Szakértőink az előminősítés során a jövedelem összegén kívül azt is vizsgálják, hogy milyen jövedelemszerző tevékenységből származik az Ön rendszeres bevétele, mióta dolgozik jelenlegi munkahelyén, mióta van meg az alkalmazotti vagy vállalkozói jogviszonya, illetve a munkáltató, vagy adott esetben az egyéni vagy társas vállalkozással szemben nem folyik-e felszámolási vagy végrehajtási eljárás.

A témával kapcsolatos további kérdéseit Hitelszakértőnknek is felteheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése