Szabad felhasználású hitel igénylésére kiskorú tulajdonos esetén akkor van lehetőség, ha ehhez mind az illetékes gyámhivatal, mind a hitelt folyósító pénzintézet hozzájárul.

A gyámhivatal abban az esetben adja meg a hozzájárulását, ha a hitelfelvétel a kiskorú érdekeit szolgálja. Szabad felhasználású hitel igénylésekor ez nem egyértelmű, hiszen a hitel felhasználását a bank felé nem kell igazolni. Így a hitelfelvevő azt nemcsak lakáscélra, hanem bármely egyéb célra is felhasználhatja.

Lakáscélú jelzáloghitel felvételekor egyértelmű, hogy az adós a kölcsönt a lakásra fordítja, hiszen nem is tehet másként. Ha Ön kiskorú tulajdonában lévő ingatlant újít fel vagy korszerűsít, akkor a felújítási munkálatokról költségvetést kell benyújtani, amit a bankok többsége valamilyen formában ellenőriz is. Előfordulhat, hogy a munkáltatok elvégzéséig egy bizonyos összeget visszatart, számlák benyújtására kötelezi a hitelfelvevőt, vagy az ügyfél által kiállított nyilatkozattal kéri igazolni a kölcsön szerződésszerű felhasználását.

A hitelfelvétellel kapcsolatban kétszer szükséges felkeresni a gyámhivatalt. Első ízben erre az elvi engedély megkérésekor kerül sor. A gyámhivatal megvizsgálja a hitelcélt és az egyéb feltételeket, majd kiadja az elvi engedélyt. Másodszorra akkor kell elmenni a gyámhivatalba, amikor a pénzintézetnél megtörtént a kölcsönszerződés aláírása. A gyámhivatal végleges hozzájárulásával együtt a hitelszerződéseket be kell adni a földhivatalba, ugyanis az illetékes kirendeltség csak ez alapján jegyzi be a folyósító jelzálogjogát.

A kölcsönszerződésben a kiskorú gyermeknek is részt kell venni. Nevében a kirendelt ügygondnok ír alá, akinek személyes okmányait a bank rendelkezésére kell bocsátania.

Ha Ön is olyan ingatlanra szeretne hitelt felvenni, mely kiskorú tulajdonában van, akkor érdeklődjön a lehetőségekről a Hitelnet irodáiban illetve Partnereinél, személyesen vagy telefonon. Továbbá személyre szóló ajánlatkérését is eljuttathatja Hiteltanácsadóinknak, akik ismertetik Önnel a bankpiac azon hitelkonstrukcióit, melyek megfelelnek az igényeinek és lehetőségeinek. Az online ajánlatkérő nyomtatvány honlapunk megtalálható.

A Hitelnet díjmentes ajánlatából Ön megismerheti a kiskorú tulajdonos esetén is igényelhető hitelek várható havi törlesztő részletét, az adott konstrukció teljes hiteldíj mutatójának (THM) mértékét, a kölcsön devizanemét és a járulékos költségek összegét.

A kiskorú tulajdonában lévő ingatlanra felvehető hitelekkel kapcsolatos további kérdéseit tegye fel Hitelszakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése