A lakossági jelzáloghitelek két nagy csoportra oszthatók: a szabad felhasználású és a lakáscélú jelzáloghitelek csoportjára. A hitelfelvétel mindkét esetben hasonló módon történik (értékbecslés, banki és közjegyzői szerződéskötés, jelzálogbejegyzés), de alapvető különbségek vannak a két hiteltípus között.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek – mint elnevezésük is sejteti – konkrét hitelcél nélkül, bármire szabadon felhasználhatók, ugyanakkor lakáshitel célja csak lakóingatlan vásárlása, lakóház építése, bővítése, korszerűsítése, felújítása lehet. Szabad felhasználású hitel kiváltása szabad felhasználású hitellel, lakáscélú jelzáloghitel kiváltása – néhány pénzügyi partnerünknél – lakáshitellel történhet.

Különbséget találunk szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitel között a kamatláb mértékét illetően is. A lakáscélú hitelek kamata – kis mértékben ugyan – de alacsonyabb a szabad felhasználású hitelkamatoknál. Emiatt lakáshitel esetén természetesen a havi törlesztő részlet összege is alacsonyabb a szabad felhasználású törlesztő részleteknél.

A futamidőt illetően szintén eltérés figyelhető meg lakáshitel és szabad felhasználású jelzáloghitel között. Míg a szabad felhasználású jelzáloghitelek futamideje általában nem lehet több 20-25 évnél, addig lakáscélú kölcsön akár 35 éves futamidőre is igényelhető.

Szabad felhasználású hitelkonstrukció esetén a pénzintézetek minden esetén a fedezeti ingatlan jelenlegi értéke alapján végzik a hitelbírálatot, lakáscélú kölcsön felvételekor ellenben, ha építésről, bővítésről vagy korszerűsítésről van szó, akkor az értékbecslő a fedezetként bevont ingatlan várható jövőbeni értékét állapítja meg.

A legtöbb pénzintézet a finanszírozási hányad szerint is megkülönbözteti a szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghiteleket. Lakáscélú kölcsön felvétele esetén általában tíz százalékkal magasabb a finanszírozási arány.

A lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek havi törlesztő részletét Ön is 5 perc alatt kiszámolhatja honlapunk Hitelkalkulátorának segítségével deviza és forint alapon egyaránt.

Amennyiben részletes tájékoztatást szeretne a bankpiacon jelenleg elérhető szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek kamatáról, teljes hiteldíj mutatójáról, illetve járulékos költségeiről, akkor kérjük, küldje el ajánlatkérését, és hitelezési Szakértőink összeállítják az egyedi igényeknek megfelelő ajánlatot, díjmentesen.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Én jelzáloghitelt szeretnénk felvenni a férjemmel, viszont csokos a házunk, meg KHR listán is szerepelünk.
Lehetséges lenne-e ez a jelzáloghitel?

Üdvözlöm.
Jelzáloghitelt szeretnénk meglévő lakásunkra felújításra felvenni. Van olyan bank, ahol egy összegben utalnak felújításra?
Köszönettel.