Tisztelt Cím!

Svájci frank alapú lakáshitelt vettem fel 3 éve. Mivel BAR listás voltam csak a testvérem vehette fel a hitelt, amit én törlesztek.
Hitelösszeg 6.2 millió Ft volt, jelenleg a banknak 9.4 milliót kell visszaadni. A lakást eladnám, de vevőjelölt nincs, esetleg 7 millió Ft-ért el tudnám adni. 1 millió Ft szocpol is van a lakáson. Január végéig adott időt a bank a végtörlesztésre. Jelenleg külföldön dolgozom, hogy bírjam a terheket. Mit tehetek, hogy a testvéremet ne terheljem tovább? Szeretnék megszabadulni valahogyan a hiteltől, vagy legalább a testvérem válláról levenni ezt a terhet. Ha nagyon alacsony áron eladnám a lakást, a maradék összeget is vállalnám egyedül, mert még mindig kevesebb lenne, mint a jelenlegi havi 85 ezer Ft. Mi a kiút ebből?
Köszönettel: Mónika

Kedves Mónika!

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében – mely azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyása után indulhat – hátralékos adós devizahitelének kiváltására kamattámogatást vehet igénybe. Ennek keretében forint alapúra válthatja kölcsönét, majd ezt követően a tartozás 25%-a elengedésre kerül. A kamattámogatás kizárólag a késedelmes deviza jelzáloghitelt folyósító hitelintézetnél igényelhető. A jogosultság feltételeiről az adott banknál érdeklődhet majd.

Amennyiben a lakás értékesítésében, s újabb lakásvételben gondolkodik, akkor szintén az otthonteremtési kamattámogatás jelenthet megoldást, mely a hátralékos hiteladós számára kamattámogatást nyújt kisebb lakás vásárlásához. Alapfeltétel, hogy a hátralékos adós e rendelet hatálybalépésekor rendelkezik olyan késedelmes jelzáloghitellel, melynek törlesztési késedelme e rendelet hatálybalépésének időpontjában meghaladja a 90 napot.

Az otthonteremtési törvény hatályba lépése az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon várható.

További lehetőségekről a hitelfolyósító bankkal egyeztethet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A 2009. februárban felvett 27.300.000 Ft-nak megfelelő akkor kb. 151.500 svájci frank alapú kölcsönöm jelenleg kb. 37.500.000.- Ft. A kölcsönt 180.1 svájci frank árfolyamon vettem fel, így nem élhettem a végtörlesztéssel. Kérném a válaszukat abban a tekintetben, hogy a kormány bármely jogszabályi lehetőségét igénybe vehetem-e, hogy megszabaduljak a hitelemtől illetve valamilyen kedvezmény érint-e?

Tisztelt Cím!
Svájci hitelemet CHF-ben szeretném végtörleszteni. Ez lehetséges-e? Állítólag egy telefonbeszélgetés alkalmával azt mondtak, hogy nem fizethetek be CHF-el hanem csak HUF-al. Ez hihetetlen számomra és ha volna bármilyen jogszabály, amit ezúton a Lízingcég megsért, elé szeretnem hozni, mert véget szeretnék tenni az 5 éves rémálmomnak.
Előre köszönöm szíves segítségüket!
Üdvözlettel, Krisztián

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy svájci frank alapú hitelemet forint alapúra szeretném átváltani. De van elmaradásom 90 napnál régebbi és kaptam átmeneti hitelt, amelyet felmondott a bank. Tehát visszaállították a mindenkori frank összegére a törlesztőt. Tehát azt szeretném kérdezni, milyen lehetőségem van és kamattámogatott hitelt vagy egyéb kedvezményt igénybe vehetek-e és ha igen mit?
Válaszát előre is köszönöm.

2011. december 20-án jelentettem be CHF hitel végtörlesztési igényemet, amit forinthitellel váltok ki egy másik banknál. Azóta várok egy igazolást, hogy a kiváltó Bank törölheti az ő jelzálogjogukat és léphet be helyette. Mennyi időn belül kell a CHF hiteles banknak ezt az igazolást kiadnia?
Az igény bejelentése előtt 30 napot kellett várnom, hogy a tartozás összegéről igazolást kapjak.

Mi rendesen fizetjük 5 éve a svájci frank alapú hitelt. Tehát a bank szerint is jó adósnak számítunk.Szerettük volna átváltani ugyanennél a banknál a hitelünket forint alapúra. 3 gyermekünk van, tehát minden fillér számít, sajnos a hónap végéig nem jövünk ki a fizetésből.
A hitelkérelmet 2011. november 2-án be is fogadták. A bank nem kért jövedelemigazolást sem.
A banktól ezentúl semmiféle tájékoztatást nem kaptunk, mi mentünk be többször is, hogyan áll az ügyünk, pontosan a két hónapos határidő miatt. Kiderült, dec. elején kellene értékbecslés, a 13 500 Ft befizetése után néhány nappal ki is jöttek, de ennek eredményéről a mai napig nem kaptunk semmiféle papírt.
2012. január 10-én kaptuk meg a hitel elutasításáról a levelet.
Szóval az a kérdésem, hogy időhúzás miatt, ami szerintem a háttérben van hova fordulhatok, kinek kérhetem a segítségét?
Köszönöm!