A hitelfelvevők tájékozódását segíti újabb internetes hitel kalkulátorokkal, valamint kiadványokkal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A PSZÁF honlapján (www.pszaf.hu) ismertető anyagokat olvashatunk pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, azok kockázatairól, feltételeiről és az egyes hitelkonstrukciókkal kapcsolatos tudnivalókról. Mintegy 30 lakossági hiteltermék összehasonlító táblázatát is megtalálhatjuk itt. A hitelt felvenni szándékozók ezzel kapcsolatos döntését könnyíti meg a hitelkalkulátor, a háztartási-, és lakossági bankszámla költségszámító program.

A honlapon várhatóan 2010. márciustól lesz hozzáférhető a pénzügyi vállalkozások, júliustól a hitel- és lízingtermékeinek összehasonlító táblázata illetve programja. Korábban önkéntes alapon történt az erre vonatkozó információszolgáltatás, mostantól azonban pénzügyminisztériumi rendelet kötelezi őket az adatszolgáltatásra.

Az ügyfelek rendelkezésére fog állni egy kereső és szűrő program, aminek segítségével tájékozódhatnak a bankpiac lakossági hitel- és lízingtermékeiről. Utánanézhetnek annak is, hogy milyen feltételei vannak az egyes konstrukciók elérésének illetve mekkora költséggel jár számukra a hitelfelvétel. A program tartalmazza majd a fogyasztási-, a gépjármű- és a lakáshiteleket, hitelkártyákat, valamint a lakáslízing termékeket.

A Felügyelet nemrég közleményt bocsátott ki, melyben felszólította a bankokat és áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásokat, hogy a karácsonyt megelőző időszakban a felelős hitelezés elvének maradéktalan megtartásával járjanak el, valamint tartsák szem előtt a hiteligénylők fizetőképességét. A PSZÁF különös figyelemmel ellenőrzi ez évben is az egyes szolgáltatók reklámhirdetéseit, a honlapokat, valamint az általuk kibocsátott szóróanyagokat, és szükség esetén, érvényesíti fogyasztóvédelmi hatáskörét. Erre mostanáig nem került sor, ugyanis az intézmények a jogszabályoknak megfelelően végzik tevékenységüket.

A Felügyelet pályázatokat ír ki olyan átfogó programok támogatására és finanszírozására, melyek fejlesztik pénzügyi ismereteinket, s azok alkalmazhatók mind az iskolai, mind a felnőttoktatásban, mint például az úgynevezett „Megtakarítási iskola” program, melynek célja a középiskolások internetbanki ismereteinek bővítése, vagy az a pénzügyekkel foglalkozó képzés, melyet az ország 250 középiskolai pedagógusa részére készített elő.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése