Tisztelt Cím!

Használt lakást szeretnénk vásásrolni a párommal. Mind a ketten több mint egy éves munkaviszonnyal rendelkezünk. A házakat, amiket nézegetünk aktívan, 10-13 millió Ft között vannak. Az én nettó jövedelmen 75 ezer forint, a páromé pedig 80 ezer. Önerővel sajnos nem rendelkezünk, viszont van egy saját ingatlanom, ami tehermentes. Viszont Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A jövedelmem kb. 100-110 ezer forinttal egészül ki minden hónapban, amit nem tudok igazolni sajnos. Budapest környékén szeretnénk vásárolni. Rendelkezünk hitellel. Egy gépkocsi hitellel, ami 30.755 Ft és egy diákhitellel, ami 8.000 Ft.

Milyen feltételeknek kell, hogy megfeleljünk, hogy pozitív hitel elbírálást kapjunk?

Válaszukat várom.
Üdvözlettel,
Sándor

Kedves Sándor!

Lakásvásárlási hitel felvételéhez a megfelelő összegű készpénz vagy plusz ingatlanfedezet közül valamelyikre mindenképpen szükség van. A kiegészítő fedezetként bevont ingatlannak ugyanazon feltételeknek kell megfelelnie, mint a célingatlannak. Az egyik előírás az ingatlan értékére vonatkozik. Bankpartnereink olyan - elsősorban lakóingatlant - fogadnak el fedezetként, melynek értéke legalább 4-5 millió forint. Lényeges továbbá, hogy a vásárolandó lakás és a plusz fedezet együttes értéke elbírja a teljes vételárat. (Az ingatlanok forgalmi értékének - bírálattól függően - 50-80%-a vehető fel.) Kérdés egyrészt tehát az, hogy az Ön tulajdonában lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakás milyen értékű. Ezt a hitelfelvétel során a választott pénzintézet értékbecslője állapítja meg.

Másrészt fontos, hogy a szükséges 10-13 millió forintos hitel törlesztő részletét elbírja az Önök igazolt jövedelme, vagyis teljesüljön a jövedelemfedezettség. Ennek vizsgálatakor a bankok csak a hivatalosan igazolható jövedelmeket tudják figyelembe venni, így a havi 100-110 ezer forinttal kiegészülő - nem igazolható jövedelme - nem számítható be a háztartás bevételei közé. A meglévő hitelek - jelen esetben a gépkocsi hitel és a diákhitel - havi törlesztése csökkenti a lakásvásárlási kölcsön törlesztésére fordítható szabad jövedelmet.

Lakáshitel igénylésének alapfeltétele - az ingatlan- és jövedelemfedezettség mellett - a személyi feltételeknek való megfelelés. Az igénylők adatai negatív tartalommal nem szerepelhetnek a BAR listán. Az előbírálathoz, előzetes hitelkalkulációhoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink személyre szabott, konkrét lakáshitel ajánlatot dolgoznak ki Önöknek.

Ha előzetesen szeretne tájékozódni a használt lakás vásárlásához igényelhető kölcsönökről, akkor számoljon a honlapunkon található online lakáshitel kalkulátorral!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Lakáshitelt szeretnénk a párommal felvenni! A párom minimálbérrel van bejelentve, 70 ezer forint körül kap a számlájára. Én 140-165 ezret kapok havonta, ez asszerint változik, hány éjszakám van és van-e ünnepi pótlékom a hónapban. Az én jövedelmem le van terhelve, mert van már egy svájci frank alapú hitelem, aminek jelenleg 62 ezer forint a törlesztő részlete. Egyéb hitelünk nincs! Kinéztünk egy lakást Debrecenben 6,9 millió forintért. Felújított, 3 szobás, 71 négyzetméteres. Én úgy gondolom, hogy ez eléggé áron alul eladó, így ha fedezetként bevonnánk a lakást, amit veszünk körülbelül mennyi önerővel merhetünk belefogni a lakásvásárlásba?
Választ előre is köszönöm!
Tisztelettel: Edina