Abban az esetben, ha a svájci jegybank megemeli az alapkamatot, a svájci deviza akár öt százalékot is erősödhet az euróval szemben, és ezt mindenki megérezheti, akik korábban hiteleiket svájci frank alapon vették fel.

Barcza György, a KH vezető elemzője szerint ez önmagában még nem nem jelenti azt, hogy a hitelek havi törlesztő részletei automatikusan meg is emelkednek. A hazai fizetőeszköz árfolyama ugyanis jelentősen erősödött, és hazánk kockázati besorolása is kedvezőbb lett, így a hazai bankok könnyebben kapnak hitelt, aminek a következtében csökkenthetik a forrásköltséget, és a két ellentétes irányú folyamat kiegyenlítheti egymást.

Az elemző szerint arra mindenképpen számítani kell, hogy a 1-2 éveb belül a svájci jegybank is elkezdi majd növelni a kamatszintet a mostani 0,25-0,5 százalékos szintről és várhatóan be fog állni egy 1-2 százalék közötti szintre.

A pénzügyi szakember szerint nagy változás általánosságban nam várható, mivel a hazai bankok már kedvezőbb feltételekkel jutnak hitelhez, csökken a kamatkülönbözet Svájc és Magyarország között , és ezzel a javulással együtt érkezik a kamatemelés Svájcból. A két hatás egymással ellentétben hat, és így ki is olthatják egymást. A kamatteher a elkövetkező hónapokban nem, vagy csak alig észrevehető mértékben fog csökkenni. Az árfolyamnál azonban meg kell jegyezni, hogy a változás az elmúlt időszakban mindenképpen pozitív irányú, hiszen tavasszal még 200 forint körül alakult a frank árfolyama, addig az utóbbi hónapokban már olyan 175-180 forint körül stabilizálódott a svájci frank árfolyama.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Cím! Svájci frank alapú lakáshitelünk törlesztőrészlete 5 évig fix. Most ebben a hónapban a bank (OTP) 6000 Ft-tal kevesebbet vont le kamatkedvezményre hivatkozva. Azt mondta az ügyfélszolgálatos, hogy amíg ilyen magas a svájci frank árfolyama, addig kapjuk ezt a kedvezményt és kevesebbet vonnak. Nem igazán értettem, hogy mit is jelent ez. Le tudnák írni röviden?