T cím!

A végtörlesztési igénybejelentésem után (de a végtörlesztés napját megelőzően) az aktuális havi tőke+kamat törlesztésemet milyen árfolyamon vonják le? Napi, vagy 180 Ft-os árfolyamon? Illetve, ha van 2 havi elmaradásom, azt a végtörlesztés alkalmával 180 Ft-on rendezhetem-e?
A kérdés egyszerűnek tűnik, de különböző bankok ügyintézői szóban különböző felvilágosítást adtak. Talán, mert bankok belső szabályzata írja elő, vagy egységesen a végtörlesztési törvény rendelkezik róla?
Köszönöm: Anikó

Kedves Anikó!

A vonatkozó törvény értelmében a rögzített árfolyam az egyösszegű végtörlesztésehez vehető igénybe. A végtörlesztési igény bejelentése után a végtörlesztés teljesítéséig az adós köteles az aktuális havi törlesztő részlet megfizetésére, ami véleményünk szerint aktuális törlesztési árfolyamon történhet.
A törvény azonban arról külön nem rendelkezik, hogy két havi elmaradás esetén a hátralékos összeg milyen árfolyamon számolható el, így ebben a bankok szabályzata a mérvadó.
Hátralék esetén azonban a bankok jogosultak késedelmi kamatot felszámolni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlet!
Egy kérdésem lenne, CHF deviza alapú személyi kölcsön szerződésem van. Ebből már kevesebb mint 1 évem van vissza, havi 196 CHF helyett 118 CHF-ról jött papír. Én rákérdeztem ez a fix 256 árfolyamon, azt mondták nem, mindig az aktuális szinten. Ez így jogos?

Üdvözlöm!
Nekem van egy CHF alapú autó hitelem a Santander Banknál! Azzal nem vagyok tisztába, hogy a havi törlesztéseket a mai napig a Bank által meghatározott árfolyamon törlesztjük? Vagy hallottam valami olyasmit, hogy kötelesek azon a 256,6 Ft-os árfolyamon számolni?
Mert nekem a mai napig 285,06 Ft-tal számolják a törlesztő részletemet és nemhogy csökkenne egyre több lesz!
Kérem, hogy világosítsanak fel, hogy is van ez? Mit kell tennem?
Előre is köszönöm!

Helló!
Én 2011-ben adtam el lakásom. Rendesen lett kifizetve a bank felé. Elméletileg 2011.12.31-ig kérhettem volna a 180 CHF-es árfolyamot.
Van rá sansz, hogy meg kikérjem? (persze a Bank nem verte a fejem, hogy van ilyen lehetőség)
Köszönöm válaszát előre is.