Szép napot!

Szeretnénk párommal lakáshitelt igényelni, Pest megyei ingatlanra (a pontosabb még nem eldöntött, Pest ~50km-es körzetében (Pest kizárva). Összesen 6.500.000 és 8.500.000 Ft közötti összegről lenne szó (ingatlant 10 és 12 millió Ft között néztünk), kb. 3.500.000 Ft tőkével.

A probléma az az lenne ebben, hogy én ugyan egy helyen dolgozom, napi 8 órában, határozatlan szerződéssel, illetve tanulmányi szerződés miatt még évekig változatlan is lesz a munkahely, várhatóan. Viszont két részmunkaidős állásnak van bejelentve, egy cégcsoporton belül, két külön céghez (egy kft és egy zrt). Párom jelenleg 6 hónapos próbaidőn van, neki még 3 hónap van ebből hátra, viszont ő határozott időre van felvéve (nagy az esélye, hogy utána sem bocsátják el, a korábban határozott időre felvett kollégái alapján, illetve az egyik bank biztosítójáról van szó, ez nem tudom számíthat-e). Az összes jövedelmünk 260.000 Ft körül van, nagyjából mindketten ugyanannyit keresünk. A futamidő 15-25 között lenne, amelyikkel magasabb az esélyünk.

Mekkora esélyünk van ezekkel a paraméterekkel pozitív bírálatra? Vagy mindenképpen ki kell várnunk a próbaidő végét, hogy esélyes legyen?

A választ előre is köszönöm!
Ákos

Kedves Ákos!

A próbaidős munkaviszonyból származó jövedelmet sajnos egyik pénzintézet sem veszi figyelembe jövedelemvizsgálat során. Alapfeltétel, hogy a hitelügyletben jövedelmével szereplő személy nem lehet próbaidőn. Továbbá határozott időre szóló munkaszerződés esetén egyéb feltételeket is támaszt a hitelintézetek többsége. Van olyan bank, ahol ilyen esetben elvárt legalább az 1 éves munkaviszony az adott munkahelyen, vagy elegendő a legalább 3 hónapos munkaviszony és lejárt próbaidő, de a hitelkérelem benyújtásakor a munkaszerződésnek még legalább 12 hónapra kell szólnia.

A részmunkaidős munkaviszony önmagában nem jelent problémát. Kérdés az, hogy legalább az egyik részmunkaidős állásból származó jövedelme eléri-e a nettó 75.000 Ft-ot. Ha igen, akkor bankpartnereink egyikénél ezzel már benyújtható a hiteligénylés, s a másik részmunkaidős állásból származó jövedelme is figyelembe vehető emellett akkor is, ha annak összege kevesebb 75.000 Ft-nál. Ha azonban egyik részmunkaidős keresete sem éri el külön-külön a nettó 75.000 Ft-ot, akkor sajnos nem fogadható el önálló jövedelemként.

Ez utóbbi esetben megoldást jelenleg egy - az egyéb feltételeknek is, például: életkor - megfelelő adóstárs bevonása jelenthetne. Amennyiben ez megoldható, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják Önöket tájékoztatni az elérhető lakáshitelekről! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv!
Babaváró hitelt szeretnénk felvenni a férjemmel, de én csak részmunkaidőben (4 órásban) dolgozok, de ezen kívül minden kritériumnak megfelelünk.
Ebben az esetben sikeres lehet a hiteligénylésünk?
Válaszát előre is köszönöm.

Szeretnék érdeklődni, hogy 6 órás minimálbérre tudnék-e felvenni hitelt? Lakást szeretnénk venni és felújítani kicsit.

Üdvözlöm!
A helyzetem a következő: lakásépítésben, illetve telekvásárláson vagy esetleg használt ház vásárlásában gondolkodom. A jövedelmem három helyről tevődik össze: 2 részmunkaidős állásból, az egyikről havi nettó 70.000, a másikról havi nettó 82.000 Ft érkezik a bankszámlámra, illetve egy lakás kiadásból származó havi 150.000 Ft-os bevétel, amely a NAV felé bejelentett, adózok után. Ez a “speciális” helyzet mennyire teszi lehetetlenné a hiteligénylést nekem?
Előre is köszönöm.

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy 6 órás bejelentett munkahellyel, családi pótlék nélkül hitelképes lehetek-e plusz önerő nélkül?