Tisztelt Hitelnet!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a hitelnek milyen feltételei vannak?
Mikhez kötöttek?
Kell-e hozzá fedezet vagy önerő?
A vásárolni kívánt ingatlan lehet-e használt?

Részletes felvilágosításukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Balázs

Kedves Balázs!

Lakásvásárlási hitel felvételének személyi, jövedelmi és fedezetre vonatkozó feltételei egyaránt vannak. Alapfeltétel - nemcsak lakáshitel igénylése esetén - hogy az igénylő adatai negatív információval nem szerepelhetnek a BAR listán, azaz a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A hitelfelvételt tehát minden banknál megelőzi a személyes adatok BAR listán való lekérdezése. Életkor tekintetében a jövedelmükkel bevont személyek életkora a hitel lejáratakor nem lehet több 70 illetve 75 évnél.

Jövedelmi oldalról legalább a mindenkori minimálbér (8 órás) összegét elérő munkabért kell igazolni. Minimálbér alatti keresettel nem vehető fel kölcsön. A minimálbér igazolása azonban még nem garancia a hitelkérelem jóváhagyására, hiszen a hitelfelvételhez szükséges jövedelem összegét befolyásolja a felvenni kívánt hitelösszeg, illetve a várható törlesztő részlet összege is. A munkabér mellett a munkaviszony időtartama is lényeges szempont. Piaci kamatozású lakáshitelhez legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt, állami kamattámogatású konstrukció felvételéhez minimum 6 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni. Az említett lakáshitel típusok havi törlesztésének megismeréséhez online lakáshitel kalkulátorunkat hívhatja segítségül.

Lakásvásárlási hitel felvételéhez fedezetre és önerőre is szükség van. Elsődleges fedezetként elfogadható a megvásárolni kívánt lakás, ami lehet használt is. A lakás teljes értéke azonban nem vehető fel hitelként, ezért önerő felmutatása is szükséges. Önerő vagyis készpénz hiányában a pénzintézetek további ingatlan bevonását kérhetik a finanszírozás megvalósulása érdekében.

A vonatkozó kormányrendelet nem teszi lehetővé a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének 80%-át meghaladó hitelkihelyezést. A bankok többsége ennél szigorúbb, a finanszírozás mértéke ennél kisebb is lehet az adott ingatlan területi elhelyezkedésétől, állapotától és a lakásvásárló jövedelmi helyzetétől függően. Amennyiben a leendő adós nem rendelkezik annyi önerővel, amennyi a hitellel együtt elegendő lenne a vételár kiegyenlítéséhez, akkor plusz ingatlan bevonása válhat szükségessé. Ez bárki tulajdonában lehet. Lényeg, hogy megfeleljen az ingatlanfedezettel szemben támasztott követelményeknek és tulajdonosa hozzájáruljon a jelzálogbejegyzéshez. Nem feltétlenül kell a futamidő végéig terhelni a plusz ingatlant. Ha a fennálló tartozást már a célingatlan is elbírja, akkor a kiegészítő fedezet kivonható a kötelemből.

Lehetőséget biztosítunk arra, hogy az elérhető lakáshitelekről és feltételekről ne csak általánosságban, hanem személyre szólóan is tájékozódjon! Díjmentes hitelajánlatunkat honlapunkon is kérheti lakáshitel kalkulátorunk eredményét követően adatlapunk kitöltésével igényelheti!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nekem kérdésem volna. Tíz éve, hogy igénybe vettem a szocpolt két gyerekre, de utána született még kettő.
Igénybe vehetem-e a kettőre?

Üdvözlöm!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy ötmillió forintot szeretnék igényelni lakásvásárlásra.
Milyen feltételek mellett lehet igényelni?
Előre is köszönöm.

Testvéremmel együtt szeretnénk igénybe venni ezt a programot. Ő neki van élettársa, de mi hárman laknánk vagy néha ketten tesómmal, mert a fiú Pesten rendőr. Ikerházat szeretnénk venni 6 millió forintért vagy pedig panelházat 8 millióért.

Használt lakást szeretnék venni. Hitelt szeretnék, 5 milliót. Önrészem a hitelhez 8 millió. Van 2 fundamentám is, de csak 3 hónapja kötöttem.
Van-e lehetőségem hitelre? A fizetésem 118 ezerrel vagyok bejelenve.
Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Köszönöm válaszukat.
Édesanyámék háza tehermentes. Ők plusz fedezetként be vonnák a házat. Így lehetőségem lenne a hitelfelvételre?

Tisztelt Hitelnet!
Barátnőmmel szeretnénk használt családi házat vásárolni. 21 éves vagyok, 1 éve van saját keresetem, 110.000 Ft. Barátnőm még tanul. A ház ára 6.800.000 Ft. 1.000.000 Ft önerővel rendelkezem. Szeretném tudni, hogy lehetőségem van-e hitelfelvételre.