Üdvözlöm,

Németországban dolgozom 10 hónapja, a cég ahol dolgozom a korábbi magyarországi cégünk anyavállalata – ott 10 évet dolgoztam. Itt kint az a szokás, hogy 2×1 év próbaidős időszak van kezdetben-nációra való tekintet nélkül-, majd ezután jön a határozatlan időre szóló munkaszerződés. Tudom, hogy van lehetőség külföldön dolgozóként hitelt felvenni, engem inkább az érdekelne, hogy “próbaidő” alatt van-e lehetőség hitelfelvételre? Pláne annak függvényében, hogy a konszernél már 11 éve dolgozom, igaz a No-i munkavállalással új munkaszerződést kötöttem.

Volt “szerencsém” érdeklődni a K&H bank egyik fiókjában, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a hazai bank milyen irracionálisan “köti az ebet a karóhoz”. A bank szempontjából az ügyfél pénzügyi helyzete az elsődleges szempont – meggyőződik a bank, adott ügyél képes-e később a hitel törlesztő részleteit fizetni, rendelkezésre áll kellő fedezet a későbbi nem várt helyzetek esetére is stb. . Ha ez a szempont, akkor nem igazán értem, hogy egy nettó 700 ezer forintos jövedelemmel rendelkező mérnök, akinek otthon 3 ingatlana van megyeszékhelyen (1/1-es tulajdonnal), ingatlanok piaci értéke kb. 45 M forint, fennálló forint hitele kb. 2M forint (55 ezer/hó), miért kapja azt a választ a fiókvezetőtől 6-7 M forint újbóli kölcsön igénylésekor, hogy “inkább Németországban próbálkozzon hitelfelvétellel…”.

Ennyi rugalmasság nincs a hazai bankokban? Tud esetleg segíteni, melyik haza bank “kapitalizálódott” már 2x évvel a rendszerváltás óta? Melyik bank képes hitelt nyújtani, hogy befektetési céllal vásárolhassak ingatlant, már a próbaidős időszak alatt?

Válaszát előre is köszönöm.
Oli

Kedves Oli!

Ha valóban próbaidő alatt áll, akkor a magyarországi pénzintézeteknél sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre, mert a bankok mindegyikének szabályzata tartalmazza, hogy a hitelfelvevő nem lehet próbaidőn.

Amennyiben esetleg arról van szó, hogy munkaszerződése nem határozatlan, hanem határozott idejű, de próbaidős már kikötés nincsen, akkor lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Határozott idejű munkaszerződést sem fogad ugyan el minden bank, de bizonyos feltételekkel megoldható a hitelhez jutás.

Bankpartnereinknél az alábbi feltétel valamelyikének teljesülésekor fogadható el a határozott idejű, de nem próbaidős munkaviszony:
1. A munkaviszony ugyanazon munkáltatónál minimum 3 hónapja fennáll és a kérelem benyújtásakor még legalább 12 hónapra szól valamely Európai Uniós vagy svájci székhelyű munkáltatónál, vagy
2. Legalább egyszer meghosszabbításra került, és a legutolsó meghosszabbításhoz képeset legalább 3 hónapja fennáll, és a munkaviszony eredeti létesítésének dátuma óta legalább 12 hónap eltelt.

Fenti feltételek teljesülése esetén Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető lakásvásárlási hitelekről online ajánlatkérést követően!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy menyasszonyom jövedelme figyelembe vehető-e lakáshitel igénylésekkor, ha munkahely váltás miatt próbaidőn van.
Ez bankonként eltérő lehet?