Pozitív adóslista: Még várat magára

A pozitív létrehozása úgy tűnik várat még magára a miatta kialakult vitáknak köszönhetően. Emiatt a pénzintézetek újabb adósminősítési rendszer kívánnak kidolgozni. A hitelt felvenni szándékozók jövedelme szerint különböző kategóriákat dolgoznak ki, erre 2010. június 11-től jogszabály is kötelezi őket.

Az AXA Bank egyébként már egy ideje alkalmazza ezt a minősítési módszert, a pénzintézet 10 jövedelmi kategóriát alakított ki.

A kialakításra került adósminősítési rendszer lényege, hogy minél jobb besorolással rendelkezik egy hiteligénylő, annál kedvezőbb kamatozású jelzáloghitel felvételére lehet jogosult, ellenben minél kockázatosabb egy ügyfél, annál nagyobb mértékű kamatfelárra számíthat.

Az adósminősítés alapján történő besorolás nem csak a hiteligénylő jövedelmétől függ, hanem befolyásolja azt az igénylő iskolai végzettsége, családi állapota, munkája, alkalmazotti besorolása, életkora, továbbá a fedezetül szolgáló ingatlan földrajzi elhelyezkedése és forgalmi, hitelbiztosítéki, illetve befogadási értéke.

A legjobbnak és a legkedvezőtlenebbnek számító adósminősítési kategória között akár 5 százalékpontos eltérés is lehetséges, tehát ez kategóriánként fél százalékpontos kamatváltozást jelent. A legtöbb hiteligénylő a pénzintézet által nyilvánosságra hozott adatok alapján a negyedik kategóriába sorolható.

A fent ismertetett hitelezési gyakorlattal ellentétben sokan továbbra is a pozitív adóslista kialakításáért küzdenek. A havi törlesztő részleteket szerződésszerűen, késedelem nélkül fizető ügyfelek számára azonban, nem túlságosan kedvező hír, hogy a pénzintézetek már most is tömérdek információt birtokolnak a régóta törlesztő adósokról, ennek ellenére mégsem jellemző, hogy a jól fizető adósokat illetné, a rendszeres mulasztókat pedig kamatfelár sújtaná.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
1 Kérdések és válaszok
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A segítségét szeretém kérni,hogy miként lehetne felkerülni a pozitív adós listára?


1
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x