Tisztelt Hitelnet Csoport!

Az lenne a kérdésem, hogy párommal gyermeke(ke)t szeretnénk vállalni, melyhez lakásvásárláson gondolkodunk. Mindketten több éve bejelentett munkaviszonnyal rendelkezünk, együttesen nettó 450.000 Ft-nyi bejelentett bérrel. A problémánk, hogy nincs önerőnk egy kb. 20 millió forintos használt/új lakás vásárlásához.

Érdeklődnék, hogy a vállalt gyermekek esetén kapható szocpol 2015. július 1. után várhatóan felhasználható-e önerőnek?
Valamint lakásvásárlásra fordítható munkáltatói kölcsön önerőnek számítható-e?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Anett

Kedves Anett!

Újépítésű lakás vásárlása esetén a vállalt gyermekek után kapható szocpol a gyermekek megszületéséig megelőlegező kölcsönnek minősül, tehát beleszámít az ingatlan terhelhetőségébe, mely a jelenlegi törvényi szabályozás szerint nem haladhatja meg a fedezetül szolgáló ingatlan forgalmi értékének 80%-át. A tervezet szerint 2015. július 1-től módosul a szocpoltörvény. A támogatási körbe bevonnák a használt lakásokat is, tehát használt lakás vásárlásához is igényelhető lenne a félszocpol támogatás, de hogy milyen feltételekkel, arról a törvénytervezet elfogadása és kihirdetése előtt nem tudunk pontos tájékoztatást adni. Félszocpolt korábban csak meglévő gyermekek után lehetett igényelni. Amennyiben használt lakások esetén is lehetőség nyílna megelőlegezésre, az így kapott juttatás a gyermek megszületéséig szintén kölcsönnek minősülne, tehát az ingatlanra maximálisan adható összegbe bele kellene számítani.

A munkáltatói kölcsönnel ugyanez a helyzet. A munkáltató által adott összeget ugyanúgy bele kell számítani a terhelhetőségbe, mivel azt is bejegyzik az ingatlanra, tehát a munkáltatói kölcsön, az esetleges megelőlegező szocpol és a lakáshitel együttes összege nem haladhatja meg a vásárolandó lakás forgalmi értékének 80%-át.

20% önerőt tehát biztosítani kell a finanszírozáshoz. Ha ez az összeg nem áll rendelkezésre készpénzben, akkor plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást. Ebben az esetben a felvett lakáshitelt mindkét felajánlott fedezetre bejegyzik. Másik megoldás lehet, hogy a plusz ingatlanra csak a hiányzó önerőt veszik fel szabad felhasználású jelzáloghitel formájában.

Amennyiben az így elérhető hitellehetőségekről személyre szóló tájékoztatót szeretnének kapni, ismertetve a konkrét számokat, akkor online adatlapunk kitöltésével kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

A használt és új lakásokra adható lakáshitelek aktuális törlesztő részletét előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével ismerhetik meg!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermekre megelőlegező kölcsönként kaptunk szocpolt 2009-ben (2,4 millió HUF). A gyermekek megszülettek, a lakást eladtuk, a szocpolt felfüggesztettük, letétben van az Államkincstárnál.
Érdeklődni szeretnék, hogy az új ingatlan megvásárlása esetén a felfüggesztett szocpol beszámítható-e önerőnek.
Továbbá érdeklődni szeretnék, hogy nettó 400-es bevétellel adóstárs nélkül igényelhetek-e hitelt (a férjem jelenleg nem rendelkezik EU-s jövedelemmel).
Köszönettel,
Éva

Tisztelt Hitelnet Csoport!
A kérdésem!
Lakásvásárláson gondolkodunk, viszont nincs önerő! 2 meglévő gyermek esetén kapható szocpol 2015. július 1. után várhatóan felhasználható-e önerőnek?

Tisztelt Hitelnet Csoport!
A kérdésem!
1.000.000 Ft önerővel rendelkezem, egy új ingatlant néztünk a párommal 18.000.000 Ft-ért. Van egy gyermekünk, két éves, úton van a második, de 3-t szeretnénk. A szocpol 2.400.000 Ft lenne.
A szocpol és az én egymillió forintom lehet az ingatlanhoz a 20% önerő és a többit meg igényelni hitelként?
Tisztelettel.
János