Tisztelt Cím!

Lakást szeretnénk vásárolni a férjemmel. Én jelenleg gyeden vagyok a 1,5 éves kislányommal, nettó 90 ezer Ft-ot kapok. Férjem szakképzett minimálbérre van bejelentve. Több helyen olvastam, hogy ha van még egy ingatlanfedezet (apóséké), akkor nem kell önerő. Ez igaz? Ha igénybe vennénk két gyerek után (jelenleg 1 van, tervezzük a másodikat) a CSOK az beleszámít az önerőbe?

Illetve van önkormányzati támogatás első lakásvásárlásra itt Győrben, ha jól tudom 2 millió Ft. Ez mindenkinek jár? Még egyikünknek sem volt lakása. Ez is beleszámítana az önerőbe? Maximum 15 milliós lakást vennénk, maximum 25 évre. (Én 25, férjem 28 éves.)

Remélem érthetően írtam.
Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel.
Eszter

Kedves Eszter!

Kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával valóban helyettesíthető az önerő, de csak megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén. A januártól hatályos JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) szabályozás rögzíti, hogy a hitelfelvevők meglévő és felvenni kívánt hitelének összes törlesztő részlete nem haladhatja meg igazolt nettó jövedelmük 50%-át. Ezt az előírást szem előtt tartva a bankok jövedelemvizsgálatot végeznek. Az egyes ingatlanok forgalmi értékük maximum 80%-áig terhelhetők törvényi előírás alapján, de a tényleges finanszírozási arány pénzintézettől függően ennél alacsonyabb is lehet. Az előminősítés elvégzése után tudnak Szakértőink pontos tájékoztatást adni az elérhető hitelösszegről.

A CSOK önerőként vehető figyelembe. Több hitelintézet a megelőlegező CSOK (vállalt gyermek utáni kedvezmény) összegét sem számítja bele az ingatlan terhelhetőségébe. Az önkormányzati támogatást sem kell teherként figyelembe venni bankpartnereink nagy részénél, így annak összege is az önerőt növeli. Az önkormányzati támogatásra való jogosultságról, feltételeiről az illetékes önkormányzat tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

CSOK szempontjából lényeges, hogy a kedvezmény igénybevételével vásárolandó lakóingatlan vételára dunántúli megyeszékhelyen nem haladhatja meg a 28 millió forintot, így a 15 millió forint vételárú ház megfelel ennek az előírásnak. Továbbá a vételár nem lehet több 350.000 Ft/m2-nél. A CSOK igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében (például plusz ingatlanfedezet értéke) Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek Önöknek az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha a lakáshitel 2 fedezettel is bőven le van fedve, akkor is számítanak a jövedelem adatok? Kell azzal kalkulálni, hogy maximum a jövedelem fele lehet a törlesztőrészlet?