Tisztelt Hitelnet csoport!

Lakást vásárolnánk 6 500 000 Ft-os vételárral. Mivel fel kell újítani a lakást, 7 000 000-Ft vennénk fel fundamentán keresztül. 1 800 000 Ft-ot már befizettünk, erre megkapnánk az állami támogatást is, áthidaló kölcsönt igényelnénk!

A fundamentás hölgy szerint rizikós, hogy megkapjuk-e a hitelt, mert én GYES-en vagyok! A páromnak van annyi fizetése, hogy pont megkapnánk elvileg a hitelt, de talán csak méltányosságra, mert 4 éven keresztül minden hónapban pontosan érkezett a megtakarítás a számlára. Ha nem kapjuk meg a hitelt, elúszna a foglalónk, ami nem kis összeg. Az eladó ragaszkodik a foglalóhoz!

Kérik a kezest a biztos hitelrész elbírálásához, ezt nem akarjuk, mert elveszítheti a tehermentes ingatlanát. De lehetőség lehet-e az, ha 50%-ban párom nevére ajándékozza édesanyja tehermentes lakását és élete végéig tartó haszonélvezői jogot íratunk édesanyjának a tulajdoni lapra, ezzel kivédve, hogy elveszítse lakását?

Csak a párom fél oda ajándékozott lakás részét szeretnénk terhelni, de tudomásom szerint azt nem lehet? Mivel hiába lenne feles tulajdonban a tehermentes lakás, akkor is az édesanyja beleegyezésével az egészet leterhelné a fundamenta, tehát nem fizetés esetén otthon nélkül maradna? Haszonélvezői joggal és fél tulajdonnal is kitehetik édesanyját nem fizetés esetén?

Hogyan lehetne megoldani a helyzetet, mert direkt azért takarékoskodtunk, hogy csak a vásárolt ingatlan legyen a hitelbe bevonva és ne kelljen senkit földön futóvá tennünk, ha velünk történik valami? Nem akarunk kezest, nem szeretnénk másnak a tehermentes ingatlanát leterhelni. Igazából tudomásom szerint a kezesség is ugyanazt jelenti, a bank jelzálogot tesz a + tehermentes ingatlanra és nem fizetés esetén a vásárolt és a + ingatlan is elúszna és így 2 család kerülne utcára.

Van megoldás? Hiszen ezért takarékoskodtunk! 4 évig! Már megint becsaptak és lehetetlen a mai világba 1 használt kis értékű lakás vásárlása két lakás fedezete nélkül? Kérdezésemre azt a választ kaptam a fundamentától, hogy nincs az az össz jövedelem, amivel csak a vásárolt ingatlant kellene terhelni a hitelfelvételnél?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Ramóna

Kedves Ramóna!

Használt lakás vásárlása esetén egyik pénzintézetnél sem vehető fel a vételárnál magasabb összeg. Ha tehát az adásvételi szerződésben 6,5 milliós vételár szerepel, akkor 7 millió forintot nem lehet felvenni lakásvásárlási hitel keretében. A teljes vételár is csak abban az esetben érhető el, ha a vásárolandó ingatlanon kívül plusz ingatlant is bevonnak a hitelügyletbe és két ingatlanra kerül jelzálog.

Ha a vételárnál magasabb összegre van szükség, akkor esetleg külön hitelügyletben párja édesanyjának az ingatlanára lehetne felvenni annyi hitelt, mely elég az önerő kifizetéséhez és a felújításhoz, majd a vásárolandó lakásra lakáskölcsönt igényelni. Ehhez azonban jövedelemfedezettség is szükséges, vagyis az, hogy rendelkezzenek akkora összegű igazolt jövedelemmel, amely - az adott pénzintézet hitelbírálati rendszere alapján - elegendő a 7 millió forint havi törlesztéséhez.

Fél ingatlan valóban nem terhelhető. Az sem lenne megoldás, ha haszonélvezeti jogot jegyeztetnének be az ingatlanra. Jelzáloghitelt haszonélvezettel terhelt ingatlanra ugyanis csak úgy lehet felvenni, ha a haszonélvező feltételesen - egy esetleges végrehajtás esetére - lemond a haszonélvezeti jogáról.

Ha tehát önerő nélkül szeretnék megvásárolni az ingatlant, akkor mindenképpen szükség lesz a plusz ingatlanra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a teljes futamidő végéig jelzáloggal terhelt lenne a plusz fedezet is. Ha ugyanis a tartozás akkor összegűre csökken, hogy azt már a vásárolandó ingatlan is elbírja, akkor a plusz fedezet kivonható az ügyletből. Ha foglalót is fizetnek, akkor annyival kevesebbet hitelt vehetnek fel.

Amennyiben szeretné megismerni a bankpiacon elérhető legkedvezőbb lakáshiteleket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! A lakásvásárlási hitelek törlesztő részletét honlapunkon megtalálja!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cim!
János vagyok, 53 éves. Használt lakást szeretnék vásárolni Miskolcon, aminek a vételára 3.900.000 Ft. Nem készült értékbecslés. A 20% önerővel rendelkezem. A lakás megvételéhez 3.100.000 Ft hitelre lenne szükségem. Az igazolt nettó jövedelmem 400.000 Ft. Több mint három hónap munkaviszonnyal rendelkezem. Hitelfedezetként csak a megvásárolni kívánt ingatlant tudom felajánlani, amely tehermentes.
Kérem tájékoztasson, ha van valamilyen lehetőség a számomra, hogy a kívánt hitelösszeg a rendelkezésemre álljon.