Az elmúlt évben sok ezer ügyfél fordult lakáshitelért vagy szabad felhasználású jelzáloghitelért un. pénzügyi vállalkozásokhoz. Ezekben az esetekben a kiváltó ok elsősorban az volt, ha az ügyfél hitelkérelmét különböző okok miatt a kereskedelmi bankok elutasították. Az ilyen típusú vállalkozások rendkívül kedvező hitelbírálati feltételekkel nyújtottak kölcsönt az igénylők részére, a hitelfelvétel költségei azonban szembetűnően magasak voltak. Ezeknél a vállalkozások 2 havi nemfizetés esetén már élhetnek bejegyzett vételi jogukkal a forgalmi érték töredékéért

A nemrégiben napvilágot látott statisztikák alapján egyenlőre még nincs tömeges ingatlan-végrehajtás Magyarországon, de ez közel sem jelenti azt, hogy nem veszítik el sorra a házukat, ingatlanukat a bedőlt lakáshitelesek. Az ilyen pénzügyi vállalkozások az esetek többségében ugyanis opciós vételi jog bejegyzésével nyújtottak hitelt. Ez azt jelenti gyakorlatilag, hogy abban az esetben, ha az adós nem fizet, akkor már 2 hónap után a pénzügyi vállalkozás az eredeti ár töredékéért megveheti az adott ingatlant. Nem kerül sor végrehajtásra, nincs BAR lista, nincs 90 napnál hosszabb elmaradás, nem romlik a statisztika sem.

A hazai kereskedelmi bankoknál az adós fizetési probléma esetén kérhetik a felvett hitel törlesztésének átütemezését, erre azonban a pénzügyi vállalkozásoknál nincs lehetőség. A szerződéskötést követően három- vagy hathavi kaució levonásra kerül a hitelből, és ez elkülönítésre kerül. Az aláíratott szerződés értelmében, ha az ügyfél nem tud fizetni, akkor ebből az elkülönített összegből kerül levonásra a a havi részlet. A szerződés azon pontját azonban az ügyfelek általában átugorjék, mely szerint a kéthavi felmondás már a lakás vagy ház tulajdonjogának végét jelenti. Az ügyfelek csak annyit látnak, hogy levontak a hitelből hathavi részletnek megfelelő összeget, ami alapján azt feltételezték, hogy baj esetén majd ebből a levont összegből emeli le a törlesztő részletet a vállalkozás. A szerződésben azonban az is szerepel, hogy két hónap fizetési késedelem esetén jogosultak azt felmondani...

Az ilyen jellegű panaszok miatt a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) most is 11 pénzügyi vállalkozást vizsgál, mivel a gyanú szerint a hitelezési folyamat mögött a fedezetül felajánlott ingatlanok olcsó megszerzés állt célként.

Az ilyen jellegű pénzügyi vállalkozások a hazai jelzáloghitel piacnak csak egy nagyon kicsi töredékét fedik le. Az összesen nyilvántartott 1,4 millió jelzáloghitel szerződésből mindössze 6-7 ezer ilyen lehet, azonban már egy gyanús esett miatt is a felügyeletnek kötelessége vizsgálatot indítania.

Sok olyan ügyfél lehet tehát, akiknek az ingatlana veszélyben van jelenleg is. A pénzügyi vállalkozások a hazai bankoknál és pénzintézeteknél lényegesen előnytelenebb feltételekkel nyújtották a lakáshiteleket, de azok az igénylők, akik nem voltak hitelképesek , csak az ilyen vállalkozásokhoz adhatták be hiteligényléseiket.

Nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen jellegű pénzügyi vállalkozások maguktól a kereskedelmi bankoktól jutottak pénzhez arra a célra, hogy azt kihelyezzék olyan ügyfelek részére, akik a szigorúbb banki hitelbírálatnak nem tudtak megfelelni.

A most aláírt banki magatartáskódex szerint 90 napot áll az ügyfél rendelkezésére, hogy maga próbálja meg eladni az ingatlanát. Feltehetően az ilyen pénzügyi vállalkozások nem is fogják aláírni a kódexet, de nem is lesz ennek túl nagy jelentősége, hiszen biztosan mindig lesz olyan ügyfél, aki hozzájuk fordul, mert a kereskedelmi bankoknál nem kap hitelt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése