Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy 2011.08.15-én kifizettem a hitelemet egyben. Állítólag 2014 januártól 1 év a BÁR lista, és én még mindig fenn vagyok. Azt mondják a hitelintézetnél, hogy a kamatot nem fizettem meg és ezért vagyok még mindig a listán. Kaptam 1 levelet, hogy az ügyet lezárták és nincs semmilyen követelésük velem szemben. De hát ezek szerint mégis van. 7 fajta hitelünk van és nem nagyon bírjuk már fizetni, csak a gyerekek segítségével.

Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valami lehetőségem, vagy meg kell várjam a 2 évet? Azt mondták, ha kifizetem a kamatot, akkor is csak 1 év múlva vesznek le a listáról.

Köszönöm, hogy írhattam és várom a válaszát.
Tisztelettel.
Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

A teljesítéssel lezárt mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig láthatóak a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Ekkor már a passzív státusz él. Ha Önnek jelenleg még kamattartozása van a pénzintézet felé, akkor annak megfizetését követő 1 év elteltével kerülhet ki a passzív státuszból is, vagyis ekkor törlik negatív tartalmú adatait a rendszerből. Ekkor lehet újra hitelképes valamennyi pénzintézetnél.

Bankpartnereink között van olyan hitelintézet, amely legalább 6 hónapja rendezett tartozás esetén passzív BAR listás ügyfélnek is nyújt kölcsönt, de hitelkiváltásra nem használható fel ez a termék. Ezért amíg negatív tartalmú információt tartalmaz Önről a rendszer, addig sajnos nem tudunk segíteni a többi hitel kiváltásában sem. Meg kell tehát várni a kamattartozás megfizetésétől számított 1 évet.

A havi törlesztési kötelezettség csökkentése érdekében jelenleg azt tehetik, hogy a hiteleket nyújtó bankoknál érdeklődnek az esetleges fizetéskönnyítési lehetőségek iránt. Ezt még addig kellene megtenni, amíg az adott kölcsönöket problémamentesen fizetik és nem keletkezik hátralékuk. Több fizetéskönnyítési lehetőség közül is lehet választani. Ilyen például a futamidő hosszabbítása, csökkentett havi törlesztő részlet egy előre meghatározott ideig, deviza alapú jelzáloghitel esetén rögzített árfolyamon történő törlesztés kérése, stb. Pontos tájékoztatást ezzel kapcsolatban az érintett bankok tudnak Önöknek adni. Javasoljuk, hogy mielőbb keressék fel az érintett hitelintézeteket!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Bár listás vagyok! És rendezni szeretném a tartozásaimat!

Tisztelt Bank!
Azt szeretném kérdezni, hogy tudnám kifizetni a hiteleimet, én passzív Bár listás vagyok az OTP-nél.