Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB elnök-vezérigazgatója ismertette az MKB bank 2010-es eredményeit. Eközben szólt a kormány és a bankszövetség közti megegyezés jelenlegi állásáról is. Véleménye szerint a megegyezés pár héten belül megtörténhet. Várhatóan április közepén már megszületik a megállapodás a két fél között a hitelesek megsegítésének ügyében. Azt ugyan nem árulta el, hogy a mostanában sokszor emlegetett árfolyam rögzítés milyen frankárfolyamot határozna meg, ám elmondta, hogy azokon a lakáshiteleseken, akiken az árfolyamkockázat kiiktatása segíteni tud, ezzel a módszerrel terveznek segíteni. Úgy fogalmazott, hogy azok, akiken segít az árfolyamkockázat megszüntetése, azokat maximum 3-4 évre mentesítenék az árfolyamkockázat alól.

Miután a frankban eladósodottak általában 160-170 forintos árfolyamon vették fel a hiteleiket, úgy lehet számolni, hogy valahol e felett az érték felett lesz fixálva az árfolyam azoknál, akiken ezzel segíteni lehet. Azok, akik szociális helyzetük miatt semmiképpen, még fix árfolyamon sem tudják a hiteleiket tovább törleszteni, lesznek jogosultak a másik megoldásra, azaz arra, hogy lakásukat ugyan elvesztik, de azt valamilyen formában, bérlakásként tovább bérelhessék.

Az idő azonban szorít, hiszen júliusra, az új kilakoltatási moratórium határidejére nem csak a megegyezésnek kell megszületnie, hanem a szükséges jogszabályoknak is. A moratóriumot ugyanis mindenképpen fel kell oldani. A jelzálog hitelezés ugyanis, Erdei Tamás szerint, addig nem fog újra megindulni Magyarországon, amíg a moratórium fenn áll. Azt is említette a Magyar Bankszövetség elnöke, hogy a terheken a kormány, a bankok és a hitelesek közösen osztoznak.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a bankok számára kritikus volt a 2010-es év. Minden szempontból nehéz helyzetben vannak. Az üzemi eredményük nagyon alacsony, ráadásul regionális összehasonlításban is kicsi a jövedelmezőség.

Az MKB-ról szóló beszámoló is ezt támasztja alá. A bank ugyanis a 13,56 milliárd forintos bankadó nélkül is veszteséges lett volna a 2010-es évben, azt a veszteséget növelte a bankadó további milliárdokkal. A bankcsoport 150 milliárdos összegben céltartalékot képzett és értékvesztést érvényesített. A jegybank korábban már azt nyilatkozta, hogy a bankok eredményességéről kialakult összképet nagyban rontotta egy bank százmilliárd forintos "technikai ügylete". Most kiderülhetett, hogy ez a bank az MKB volt.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő annak a lakástulajdonosnak, akinek a lakása már az OTP facktoring
behajtó cégnél van? 2 éve nem tudjuk fizetni a hitelt, mert nem tudtunk a bankkal egyezséget kötni (nem voltak segítőkészek, a facktoring pedig nem foglalkozott velünk egyelőre). Mit javasolnak? Válaszukat előre is köszönöm.

fel vettem4milli forint jelzaloghitelt kb-6honapja nem tudok fizetni semmenyi penzt bele mert nagyon szegenyek lettunk a gyermekeim eheznek ket csaladipotlekot es gyest kapok a ferjem munkanelkuli kertem kervenybe hogy 25ezer forintal fizessem de azt irtak visza hogy a legkeveseb 50ezer ft al fizethetem de ha nincs mibol akkor hogyan fizessem mit tegyek a ket gyermekemel nem mehetek az utcara kerem irja meg mit tegyek mert teljesen tanacstalan vagyok koszonom szepen