Kedves Hitelnet Csoport!

Pályakezdő vagyok, pár éven belül szeretnék saját lakást vásárolni, amihez sajnos lakáshitel nélkül nem fogok hozzájutni. Érdeklődnék mik a lakáshitel felvételének elengedhetetlen feltételei, elsősorban: kell-e, hogy a jövedelem bankszámlára érkezzen vagy elegendő NAV igazolás; állandó munkaviszony meglétére van-e minimális meghatározott időtartam, például 1 év. Jelenleg a munkabérem nem érkezik bankszámlára, fontos lenne tudnom átkérjem-e.

Emellett érdekelne létezik-e kedvezmény, támogatás első lakás vásárlására vonatkozó hiteligényléshez vagy nem.

Előre is köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel.
Krisztina

Kedves Krisztina!

A bankszámlára érkező jövedelem a legtöbb banknál nem feltétel lakáshitel igénylésénél. A munkáltatói igazolás mellett elfogadható a NAV jövedelemigazolás is. Számos pénzintézetnél azonban előnyt jelenthet, ha az adós bankszámlára kapja a munkabérét. Ez az előny a lakáshitel kondícióiban mutatkozik meg. Folyószámlára érkező jövedelem esetén ugyanis kamatkedvezmény biztosított, ami mintegy fél százalékkal mérsékli a lakáshitel kamatát, s így csökken a havi törlesztő részlet összege. Azonban általában elegendő, ha a lakáshitel folyósítását követően utalja a munkáltató a munkabért a lakáshitelt nyújtó banknál nyitott folyószámlára.

Az adott munkahelyen eltöltött munkaviszony hossza legalább 3 hónap kell, hogy legyen. Az adós nem lehet próbaidőn és felmondás alatt sem állhat. Támogatott lakáshitel felvétele esetén - használt lakás vásárlására állami kamattámogatású lakáshitel is igényelhető jelenleg - feltétel a minimum 180 napos folyamatos munkaviszony, de ennek nem kell ugyanazon munkahelyen meglenni és a folyamatos munkaviszonyban 15 nap megszakítás is lehet.

Gyermekek után igényelhető vagy egyéb kedvezmény első lakás vásárlásához nem vehető igénybe, ha a hitelcél használt lakás megszerzése. Szocpolt vagy vállalt gyermekek után megelőlegező szocpolt csak újépítésű lakóingatlan szerzéséhez lehet igényelni. Egyéb, hitelintézeteken keresztül elérhető egy összegű állami támogatás igénybevételére nincs lehetőség. Első lakásvásárláshoz kapcsolódóan illetékkedvezmény érvényesíthető abban az esetben, ha a 35 év alatti lakásvásárló által vásárolt lakás értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. A kedvezmény mértéke a megfizetendő illeték 50%-a.

A fent leírtak a jelenlegi feltételek. Azt, hogy ez pár éven belül hogyan változik, egyelőre nem tudjuk. Ha időszerű lesz a lakásvásárlás, kérje Szakértőink személyre szóló, díjmentes hitelajánlatát online hitelkalkulátorunk segítségével, melyből tájékozódhat az aktuális kondíciókról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
23 éves vagyok. Ha fél éves igazolható munkaviszonyom van minimálbérrel bejelentve és van 1.000.000 Ft önerőm és 5.000.000 Ft értékű használt lakótelepi lakást szeretnék venni, akkor mennyi lakáshitelt kapnék, illetve milyen törlesztő részlettel, valamint a munkaviszonynál nézik-e, hogy 2 vagy 8 órára vagyok mondjuk bejelentve?
Előre is köszönöm!