Tisztelt szakértők!

Fiatal pár vagyunk, első gyermekünket várjuk. Mind a ketten most fejeztük be az iskolát. A párom most kezdett el dolgozni 2 hónapja, nettó 120 ezer Ft-ot kap jövedelemnek, én pedig még nem dolgoztam, tehát csak a gyest fogom kapni.

Szeretnénk 1 éven belül egy házat vásárolni és 5 millió forintra lenne szükségünk. Azt szeretnénk megtudni, hogy egyáltalán kapunk-e 1 éven belül ennyi pénzt. Még egy gyereket is bevállalnánk 5 éven belül esetleg, ha arra valami támogatást kapunk.

Köszönöm a választ előre is.
Tisztelettel.
Babett

Kedves Babett!

Lakásvásárlási hitel igényléséhez a hitelfelvevőnek legalább 3 hónapos munkaviszonnyal kell rendelkezni a jelenlegi munkahelyén, de már nem lehet próbaidőn. Ez a munkaviszony piaci kamatozású lakáshitel igényléséhez lehet elegendő. Emellett használt lakás vásárlására államilag támogatott kölcsönt is nyújtanak a bankok, de ehhez legalább féléves munkaviszony szükséges. Élettársak vagy házastársak esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik ezzel a minimum 180 napos folyamatos biztosítási jogviszonnyal.

Fentiek alapján párja jelenlegi 2 hónapos munkaviszonyával még nem hitelképesek, de későbbi hiteligénylés esetén ez megfelelő lehet. Ami a keresetét illeti, megfelel a bankok által elvárt minimális jövedelemnek. Azt, hogy ez 5 millió forintos lakáshitel törlesztő részletéhez elegendő-e, hitelbírálatot követően derül ki, melynek során a pénzintézetek a háztartás rendszeres kiadásait is figyelembe veszik. A gyest kiegészítő jövedelemként szintén figyelembe veszik a bankok, de majd csak akkor, ha az már ténylegesen utalásra kerül, vagyis gyermekük megszületése után.

A munkaviszonyra és a jövedelemre vonatkozó feltételek egy éven belül tehát megfelelőek lehetnek. Emellett az ingatlanfedezettség oldaláról is vizsgálni kell az ügyletet. A megvásárolandó ház teljes vételára nem vehető fel hitelként, mert ezt a vonatkozó jogszabályi előírás nem teszi lehetővé. 5 milliós ingatlanra legfeljebb 4 millió forint vehető fel, de ez az összeg kevesebb is lehet a jövedelemvizsgálat eredményétől és az ingatlan területi elhelyezkedésétől függően. Önerőre tehát mindenképpen szükség lenne.

Gyermekek utáni támogatást használt lakás esetén nem lehet igényelni sem előre, sem akkor, ha már megszületett a gyermek, így a szocpolt önerőként nem tudják felhasználni. Ez a támogatás csak újépítésű ingatlan vásárlása vagy építése esetén érhető el bizonyos feltételek mellett, melyekről honlapunkon részletes leírás található.

Ha a lakásvásárláshoz szükséges készpénz nem áll rendelkezésre, akkor plusz ingatlan is bevonható az ügyletbe, mellyel akár a teljes vételár is felvehető. A plusz fedezet bárkinek az ingatlana lehet, aki a jelzáloghitel bejegyzéséhez hozzájárul, de általában szülői ingatlant szoktak felajánlani, a szülők hitelügyletbe való bevonásával. Ha erre van lehetőségük, ez is megoldás lehet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése