Tisztelt szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lakáshitelt vehetnék igénybe használt lakás vásárlására, ami valamilyen szinten támogatott, ha már rendelkezek háztulajdonnal.

Szeretnék használt házat venni, mert a másik ház olyan régióban helyezkedik el, ahol nem lehet munkát találni. Ezt a házat én építettem, nem öröklés útján lett az enyém. Én úgy tudtam, hogy az otthonteremtési hitel (pl. mbk bank) használt lakásra felvehető tulajdonnal, nem szerepelt a feltételek között, hogy nem lehet házam. Ez valóban így van?

Válaszát előre is köszönöm!
Mónika

Kedves Mónika!

A használt lakás vásárlásához nyújtott otthonteremtési hitelnek nincsen olyan jogszabályi feltétele, mely szerint a meglévő lakástulajdon - függetlenül attól, hogy az milyen módon került a tulajdonába - kizárná a kamattámogatásra való jogosultságot. Így attól, hogy Önnek van már saját tulajdonú háza, véleményünk szerint jogosult lehet államilag támogatott lakáshitelre, ha az egyéb előírásoknak is megfelel.

A piaci kamatozású konstrukció mellett tehát az 5 éves kamattámogatású lakásvásárlási kölcsönt is igénybe veheti. Kamattámogatásra a futamidő első 5 évében lehet jogosult. Ezt követően ez a fajta hiteltermék is piaci kamatozású lesz, vagyis a kamattámogatott időszak lejárata után a havi törlesztő részlet összegét az akkor érvényes piaci kamatok fogják meghatározni. A kamattámogatott időszakban a támogatás mértéke az állampapírhozam 50%-a.

A jogosultság szempontjából fontos, hogy a vásárolni kívánt használt lakás értéke nem lehet több 20 millió forintnál, illetve a kamattámogatott kölcsön össze nem haladhatja meg a 10 millió forintot.

A kamattámogatásra való jogosultság további feltételeiről IDE kattintva olvashat további részleteket.

Kalkulátorunk segítségével arról is tájékozódhat, hogy mennyi jelenleg a kamattámogatott törlesztő részlet összege, s a mostani piaci kamatlábat alapul véve mekkora havi törlesztésre lehet számítani az 5 éves kamattámogatott periódus lejárata után.

Személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkat online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével igényelheti. A hitelügylet részleteinek ismeretében a Hitelnet Szakértői tájékoztatni fogják az elérhető hitelkonstrukciókról.

Esetlegesen felmerülő további kérdéseivel forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése