Tisztelt Cím!

Az általunk megvásárlásra kinézett ház, mint kiderült, egy osztatlan közös tulajdonú sorház, mely a tulajdoni lapon Kivett 2 lakóház, udvar, gazdasági épület és az összes m2 szerepel. Az ingatlanok terheltek, hogy melyik, az nem derül ki a tulajdoni lapból.

A két ház egyike az eladás tárgya, melyet kinéztünk, lekértük a cím alapján a tulajdoni lapját, és a fentieket láttuk. Mi a gyakorlat ilyen esetben? Egyáltalán, mint vevők vehetünk-e fel hitelt a vásárláshoz, vagy megosztási szerződést is kell kötni?

Kérem szíveskedjenek tanácsot adni a gyakorlatukból. Fogyasztóbarát hitelt szeretnénk felvenni, a plusz tortúra, megosztás, tehermentesítés, mennyire nyújthatja meg a hitelügyintézés idejét, vagy inkább álljunk el az ügylettől?

Köszönettel: Mária

Kedves Mária!

Nem javasolnánk, hogy álljanak el az ügylettől csak azért, mert osztatlan közös tulajdonú, terhelt lakásról van szó. A gyakorlatban az ilyen ingatlanok banki finanszírozása is zökkenőmentesen megoldható.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan vásárlásához valóban szükség van úgynevezett Használati megosztási szerződésre, amelyből egyértelműen beazonosítható a célingatlan. Ezt a megállapodást az ügyvéd az adásvételi szerződéssel egyidejűleg elkészíti. A megállapodásban pontosan rögzítik, hogy az ingatlan mely része kinek a tulajdonába kerül és a banki jelzálogjogot is az ennek megfelelő tulajdoni hányadra jegyzik be.

Szintén nem ritka dolog, hogy a megvásárolandó ingatlan nem tehermentes, hanem valamilyen banki, önkormányzati, munkáltatói vagy akár a Magyar Állam javára bejegyzett jelzálogjog terheli. Ebben az esetben az eladó az adásvételi szerződésben vállalja az ingatlan tehermentesítését. Ez történhet a vevő által átadott önerőből vagy akár a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is. Ez utóbbi esetben a vevő bankja egy hivatalos, fennálló tartozásról kiállított igazolás alapján elutalja a tehermentesítéshez szükséges összeget az eladó bankja által megadott számlaszámra, majd a végtörlesztés után kiadja a jelzálogjog törlésére vonatkozó kérelmet. Ezzel a jelzálogjog töröltethető a területileg illetékes földhivatalnál. A vételárból fennmaradó részt csak a jelzálogjog legalább széljegyes törlésének igazolása után kapja meg az eladó.

A Fogyasztóbarát lakáshitellel történő finanszírozás a fentieknek megfelelően működhet. Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást, amihez online adatlapunk kitöltése szükséges. Az elérhető legkedvezőbb fogyasztóbarát lakáshitelekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak. Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése