Tisztelt Hitelnet!

Tulajdoni hányad eladásakor a tulajdonostársaknak nem kell az elővásárlási jogukról nyilatkozni? Belterületi és nem megosztható ingatlanról van szó, amelyen hat tulajdonos van különböző tulajdoni hányaddal rendelkezők. 2014 évben a fele részt hárman egyenlő arányban örököltük, azaz 4/24-4/24 részben. Az örökléskor az egész ingatlant 4.000.000.-Ft-ra értékelték, így a hagyaték tárgyát 2.000.000.-Ft képezte. Akkor az összes tulajdonos azt mondta, hogy adjuk el. 6.000.000.- Ft-ért lett volna rá vevő, de hárman nem járultak hozzá az eladáshoz. Nem tulajdonostárs, hanem idegen vette volna meg. Megemlíteném, hogy üres a lakás.

A mai nap folyamán kapom az értesítést a Földhivataltól, hogy két tulajdonostárs egyik a másiknak eladta, hogy milyen áron nem tudom. Igaz, a 6 milliós vevő után nem valami jó a kapcsolat a tulajdonosok között.

Elnézést kérek, hogy ilyen részletesen leírtam, de így értik meg igazán a kérdésemet. /Ha a becsült 4 millió forint forgalmi érték ráeső részt adta el a tulajdonostárs, az lehet minket is érdekelt volna./ A most megszerzett tulajdoni hányaddal együtt ennek a tulajdonosnak 7/24 része van, a lányának 6/24 része, azaz összesen 13/24 rész.

Kérdésem továbbá az, hogy a 13/24 rész után az ingatlant elfoglalhatják?

Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!
T.-né

Kedves Asszonyom!

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén a tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van. Az ingatlan egy részének adásvételekor a többi társtulajdonosnak egy meghatározott időn belül nyilatkoznia kell, hogy élnek-e az elővásárlási jogukkal vagy lemondanak róla. Az elővásárlási jog kérdése azonban csak akkor merül fel, ha nem egy másik - az osztatlan közös tulajdonú ingatlanban tulajdoni hányaddal már egyébként is rendelkező személy - hanem egy kívülálló szeretné megvásárolni az ingatlan egy részét.

Mivel adott esetben az osztatlan közös ingatlan egy részét egy másik társtulajdonos vásárolta meg, információink szerint ezt megtehette a többi társtulajdonos értesítése nélkül is.

Azzal, hogy az érintetett személyek az osztatlan közös tulajdonú ingatlanban 13/24 arányú tulajdonrészhez jutottak, még nem foglalhatják el a teljes ingatlant. A tulajdoni hányaduknak megfelelő rész illeti őket, ami ügyvéd által készített használati megosztási szerződésben egyértelműen rögzíthető.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet Tanácsadó!
Osztatlan közös tulajdonú erdőrész eladása előtt állok.
A területre van harmadik féltől származó ajánlattétel, ezen az áron szeretnék megválni a részemtől. Számítanom kell-e olyan eshetőségre, hogy kihirdetem a tulajdonostársak irányába az eladási árat, hogy élhessenek elővásárlási jogukkal, ők túl magasnak tartják azt, és kvázi megakasztják az eladás folyamatát? Arra gondolok, hogy az általam megadott ár nekik túl magas, viszont az elővásárlási jog tekintetében ők ragaszkodnak a terület megvételéhez egy jelentősen alacsonyabb áron.
Ha ez az eshetőség fennáll, köteles vagyok elfogadni az alacsonyabb ajánlatot az elővásárlási jog miatt, vagy ez esetben a harmadik fél kerül versenypozícióba?
Köszönettel:
László

Kedves Hitelnet Tanácsadó!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetében, ha a használati megállapodás elkészítését a 3 tulajdonosból az egyik nem tudja aláírni, mivel ismeretlen helyen tartózkodik és hollétét erőfeszítések árán sem sikerült fellelni, akkor kihagyható-e a megállapodásból?
Köszönettel:
Donát