Osztalékból származó jövedelem is elfogadható építési hitel igénylésénél?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Családi ház építésébe fogtam és más lehetőség (meglévő ingatlan eladása) mellett felmerült bennem, hogy jelzáloghitelt vennék fel. A rendelkezésemre álló önerő kb. 50 %.

Én egy KFT. egyszemélyes tulajdonosa vagyok és a munkahelyem is ez a cég. A havi munkabérem 160 ezer bruttó, a bevételem nagyobb része osztalékjövedelemből származik.

Az Aegon keresett meg néhány hónappal ezelőtt egy olyan lehetőséggel, miszerint a rendszeres havi jövedelmem igazolása mellett elfogadják a cégem előző, lezárt évében keletkezett nettó árbevételének 20 %-át, mint jövedelmet. Ezzel többszörösen megfeleltem a bank által elvárt jövedelemszintnek. Az építkezés eltolódott, a sajtóból pedig úgy értesültem, hogy az Aegon felfüggesztette a hitelezést.

Kérdésem az lenne, hogy egyedi volt az Aegon fenti konstrukciója, vagy más bankok is elfogadják a jövedelem igazolásaként saját tulajdonú cég bevételeinek egy részét?

Köszönettel.
András

Kedves András!

Az Aegon 2014. március 17.-től határozatlan ideig valóban felfüggesztette az új hiteligények befogadását. Pénzügyi partnereink között azonban több olyan hitelnyújtó bank is van, amely az osztalékot is elfogadja jövedelemként. Emellett a minimálbért minden esetben igazolni kell. Mivel Ön egyben tulajdonosa is a KFT.-nek, ezért magányszemélyként NAV jövedelemigazolást kell benyújtania legalább a 8 órás minimálbért elérő keresetről. Ez a feltétel a bruttó 160 ezer forintos munkabér alapján teljesíthető. Az osztalék figyelembevételéhez cégbíróság által érkeztetett beszámolót vagy NAV jövedelemigazolást, valamint utolsó két évre vonatkozó adóbevallást kell mellékelni.

Az építkezéshez forint alapú építési hitelt kínálnak a pénzintézetek, melyek kamattámogatással és piaci kamatláb mellett egyaránt elérhetők. Ez utóbbiak jelenleg kedvezőbb hitelkonstrukciót jelentenek, mint ahogy online lakáshitel kalkulátorunk mutatja is. 50% önerővel megvalósulhat a hitelfelvétel. Az építési hitel folyósítását a pénzintézetek a saját erő felhasználását követően kezdik, szakaszosan.

Új ház építéséhez lakásépítési támogatás (szocpol) is igényelhető. Amennyiben ez a lehetőség is érdekli, az igénylés feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után Szakértőink készséggel tájékoztatják az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő építési kölcsönökről, a várható havi törlesztő részletről, a THM mértékéről és a hitelfelvétel járulékos költségeiről. Amennyiben szeretné igénybe venni az általunk ajánlott hitelkonstrukciók valamelyikét, díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- (és szocpol)ügyintézést egyaránt!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Van egy egyszemélyes Kft-m.
Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben 2016-ban szeretnék hitelt felvenni és 2014-ben illetve 2015-ben is igazolhatóan volt osztalék kifizetés részemre, de munkabért minimális mértékben vettem fel a bejelentett óraszám miatt, de 2016-ban már a 8 órás minimálbér alapján leszek bejelentve, ebben az esetben ez elegendő lehet egy banki hitelbírálat során?

Kedves Tamás!
Vállalkozás tulajdonosának jövedelmét hitelfelvétel során NAV jövedelemigazolással kell igazolni, valamint NAV nemleges adóigazolást kell benyújtani mind a saját, mind a cég részéről. A jövedelemigazolást a NAV az előző évről tudja kiállítani, tehát ha 2015-ben a 8 órás minimálbér alapján még nem volt bejelentve, akkor hitelfelvételre jelenleg csak adóstárs bevonásával lenne lehetősége. Az osztalékból származó jövedelem kiegészítő jövedelemként elfogadható, de önálló jövedelemként sajnos nem.

Köszönöm válaszát!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy csak egyéni és társas vállalkozás esetében kötelező az előző évi NAV jövedelemigazolás? Mi van akkor, hogy ha 2016. januártól a saját cégemben már 8 órával vagyok bejelentve, továbbá például április 1-től elmegyek alkalmazotti jogviszonyba egy céghez dolgozni (természetesen ekkortól már nem lennék 8 órás munkaviszonyban a saját vállalkozásomban). Abban az esetben, ha az új cégnél munkaviszonyban vagyok legalább 3 hónapja, akkor a banknak elegendő a munkáltatói igazolás+bankszámlakivonat?
A kérdés ugyebár arra irányulna, hogy az év második felében hitelképes lennék-e végre, hogy ne keljen várni 2017. év elejéig.

Kedves Tamás!
Ha valaki saját cégben alkalmazott, akkor ugyanúgy szükséges NAV igazolás, ám ha más cégnél lenne alkalmazásban, akkor az év második felében – a nettó munkabér összegétől függően – hitelképes lehetne.

Értem.
Akkor az is lehetséges, hogy ha 2016-ban egy másik céghez kerülök munkaviszonyba és az év második felében hitelképesség válnék + szükség esetén a saját vállalkozásom 2015 és 2016-os osztalék kifizetéséről szóló NAV igazolást is beszereznék mint kiegészítő jövedelem?

Kedves Tamás!
Amennyiben a saját vállalkozása továbbra is megmaradna, akkor kiegészítő jövedelemként elfogadható lenne az abból származó jövedelem is.

Tisztelt Hitelnet szakértő,
A kérdésem az lenne, hogy hitelfelvételhez kapcsolódó jövedelemigazoláshoz elfogadható-e EVA-s Bt. estén az osztalék?
Minimálbér kifizetés nincs, csak tisztán osztalék!
Köszönettel,
Balázs

Kedves Balázs!
Az osztalékból származó jövedelem csak a minimálbér igazolása mellett fogadható el, önállóan sajnos nem.

Cégvezető vagyok 6 éve. Van egy gyerekünk, 15 hónapos. Családi háznál lakunk és ide szeretnék építkezni ráépítéssel. A cégemtől tavaly nem vettem ki munkabért, így nincs APEH jövedelemigazolás. Ez évtől átutalással kapom, nettó 120 ezer Ft. Feleségem gyesen van, 40 ezer. Van saját tőke, de ennyi kéne még.
Ki tud segíteni?

Kedves Vilmos!
Ha saját cégében alkalmazott, akkor nem elég a munkáltatói igazolás és a bankszámlára érkező jövedelem. Ebben az esetben NAV (régen APEH) jövedelemigazolás is szükséges legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemről. Ennek hiányában sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelajánlatot készíteni, mert a gyes önálló jövedelemként nem fogadható el.


10
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x