Tisztelt HN!

A problémám a következő, feleségem főállásban dolgozik, én őstermelő vagyok jelenleg. Házat szeretnénk venni, de az én jövedelemigazolásomon 0 jövedelem van feltüntetve. A 2015-ös adóbevallásban 3M feletti árbevétel szerepel, de azt a lehetőséget választva, hogy minimum 20%-ot számlákkal tudok igazolni, ezért nem mutatnak ki jövedelmet. A hitelfelvételkor a feleségem fizetése, hiába lenne terhelhető a törlesztőrészlet mértékéig, mégis kockázatosként értékelték egy bizonyos bankban, így előzetes elbírálásnál elutasítottak minket. Hiába kértem "kiterjesztett" jövedelemigazolást a NAV-tól, abban szóról szóra ugyanaz volt mint a "sima" jövedelemigazolásban. Igazán nem tudom, mitől kiterjesztett…

Kérdésem, hogy van-e valami, amit tehetnénk, hogy valahogy mégis "számítsak" én is egy kicsit.

Köszönöm
Tibor

Kedves Tibor!

Őstermelői tevékenység esetén a jövedelmet minden esetben NAV jövedelemigazolással kérik alátámasztani bankpartnereink. Nullás NAV jövedelemigazolás esetén a pénzintézetek sajnos nem tudnak igazolható jövedelmet figyelembe venni az Ön részéről. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem működhet a hitelfelvétel, amennyiben felesége jövedelme elegendő a felvenni kívánt hitel törlesztéséhez.

Akkor is igényelhető lakáshitel, ha a banki finanszírozás szempontjából egykeresősnek minősül egy háztartás. A bankok a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) alapján elvégzik a jövedelemvizsgálatot, s amennyiben a havonta fizetendő törlesztő részlet összege belefér felesége igazolt nettó jövedelmének meghatározott százalékába, úgy a jövedelemfedezettség teljesül. Ez a gyakorlatban azt jelenti egy nettó 400 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartás esetében, hogy az igényelt és az esetlegesen már meglévő kölcsönök törlesztő részletének együttes összege nem haladhatja meg a nettó jövedelem 50%-át. Ebben az esetben a lakáshitel a bankok többségénél felvehető akkor is, ha csak az egyik fél jövedelmét tudják figyelembe venni.

Mivel konkrétumokat nem írt magáról az ügyletről (vételár, vásárolni kívánt ingatlan területi elhelyezkedése, szükséges hitelösszeg, felesége igazolt nettó jövedelme, stb.) ezért pontos tájékoztatást nem tudunk adni. Javasoljuk azonban, hogy töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást adnak Önöknek az elérhető lakáshitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem az lenne, hogy mint őstermelő hogyan juthatnék szabad felhasználású hitelhez, ha a NAV által kiállított jövedelemigazoláson konkrétan nincs rajta az éves bevételem, viszont a NAV által kiállított adóigazoláson rajta van az éves bevételem, ami több mint 4 millió forint. Évente kétszer van bevételem. Mint őstermelő nincs havi jövedelmem.
Milyen hitelintézethez forduljak, aki foglalkozna velem is? Öt millió forintra lenne szükségem és öt év alatt vissza is fizetném. Önök mit tanácsolnának nekem?
Válaszukat előre is köszönöm!