Tisztelt Hitelnet!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben: a szüleim lakására jelzálogot jegyeztettek be a testvérem lakáshitelének az egyik fedezeteként. A hitel egyébként a testvérem és a férje nevén van, a szüleim csak adóstársak. Édesapám azonban 2005-ben meghalt, így mi örököltük lakásrészt és azon a jelzáloghitelt. Én még kiskorú voltam akkor.

Tavaly érdeklődni szerettem volna a banknál a hitel felől, de nem adtak tájékoztatást, mivel nem szerepelek adóstársként a hitelben. Valószínűleg nem jelezte a testvérem a bank felé édesapám halálát, mivel a bank képviselője sem volt jelen a hagyatéki tárgyaláson (tudtommal ezt így kellene ilyen esetben) és szerződésmódosítás sem volt.

Értékesíteni nem tudjuk a lakást (ami tulajdonképpen lakatlan, mivel édesanyám sem ott lakik) a hitel miatt, a testvérem nem hajlandó sem megvenni a tulajdonrészemet, sem tájékoztatást adni a hitel jelenlegi állapotáról.

Kérdezném, hogy ilyen esetben mi a teendő? Illetve, hogy a banknál milyen lépéseket tudok én tenni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Korker

Kedves Korker!

Hitellel terhelt ingatlan öröklése esetén egyrészt az illetékes földhivatal megküldi a jelzálogjogosultnak az ingatlan tulajdoni lapjának egyszerűsített határozatát, melyen látszik, hogyan változtak a tulajdonviszonyok az öröklés miatt. Ez valószínűleg az Önök esetében is így történt, vagyis a bank értesülhetett édesapja elhalálozásáról és az Ön tulajdonszerzéséről.

Másrészt információink szerint a közjegyző még a hagyatéki tárgyalás előtt lekérdezi a banknál az ingatlant terhelő tartozás összegét, majd a hagyatéki tárgyalás után megküldi a hagyatéki végzést, ami szintén tartalmazza az ingatlan tulajdonviszonyainak változását. Úgy tudjuk, a bank képviselőjének nem szükséges ott lennie a hagyatéki tárgyaláson.

Az, hogy öröklés esetén szükséges-e a zálogszerződés módosítása, bankfüggő. Van olyan pénzintézet, mely az örököst bevonja a hitelügyletbe, s ez által módosításra kerül a hitelszerződés, ám ez nem törvényszerű minden hitelintézetnél.

Mivel az érintett bank csak az adósnak, illetve az adóstársnak ad felvilágosítást a hitellel kapcsolatban, de a testvére nem hajlandó Önt tájékoztatni, ezért célszerű lenne édesanyjának érdeklődni, hiszen ő is adóstárs a hitelügyletben.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jelzálog alapú lakáshitelben volt egy kezes, aki meghalt és a fiát rakták bele mint örökös. De nem szeretne szerepelni benne, ki szeretne lépni belőle és mi is azt szeretnénk. Nettó jövedelmem 360.000 Ft. Több éve folyamatos munkahely!
Van esély, hogy kivegyék?

Édesanyám 2005-ben svájci frank alapú hitelből vásárolt egy házat, amit egy ideig fizetni is tudott, azóta eltelt 12 év, a felvett hitelnek a 3-szorosát már levonták a fizetéséből (a fél fizetése a banknak ment minden hónapban), és a bank a házat is eladta. Ebben a hónapban felmondott munkahelyén és olyan helyre megy, ahol a havi jövedelme nem haladja majd meg a minimálbért.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben levonhatják-e még a fél fizetését vagy sem, illetve ha ne adj isten eltávozik, akkor a felhalmozott hiteltartozás öröklődik-e nekem?

Szabad felhasználású jelzáloggal terhelt ingatlan örökölhető?

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő: Adóstárs sajnálatos módon fiatalon elhunyt. A hitel felvételénél a barátnője az adós, melyet a közös tulajdonban lévő házra vettek fel. Ilyenkor az adóstárs halálával a hitelt öröklik-e a szülők?
Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel: Mária

Lakás jelzálog alapú hitelt vettünk fel az OTP-től Én, a Feleségem és a Mostohafiam. Úgy alakult, hogy Én lettem az adós, a Feleségem adóstárs, a mMstohafiam adóstárs és jelzálogköteles.
Kérdés: Halálom esetén mi az eljárás?
Választ köszönöm: Lajos

Tisztelt Hitelnet!
Édesanyám több, mint másfél éve hunyt el. A hagyatéki tárgyalás lezajlott 2 hónappal később. A végzésben szerepel két bankkártya negatív egyenleggel, két különböző banktól és egy ingatlan 3/4-ed része.
A mai napon megkeresett egy behajtócég, hogy édesanyámnak náluk is volt hitele, melynek összege 2 millió forint felett van, ebből a büntetőkamat majdnem 800e Ft.
Az lenne a kérdésem, hogy kötelezhetnek-e ennek a hitelnek a kifizetésére, ha a hagyatékban 1,5 évvel ezelőtt nem volt szó róla és azóta sem jelentkezett a bank ezzel kapcsolatban (a bankkártya tartozásról havonta kaptam az értesítést, de erről a hitelről nem volt szó, kb. 2 hónapja adták ki behajtásra). A hitel létezéséről egészen idáig nem tudtam!
Köszönettel,
Kickz