Örökölhető a lakáshitel?

Tisztelt Hitelnet!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben: a szüleim lakására jelzálogot jegyeztettek be a testvérem lakáshitelének az egyik fedezeteként. A hitel egyébként a testvérem és a férje nevén van, a szüleim csak adóstársak. Édesapám azonban 2005-ben meghalt, így mi örököltük lakásrészt és azon a jelzáloghitelt. Én még kiskorú voltam akkor.

Tavaly érdeklődni szerettem volna a banknál a hitel felől, de nem adtak tájékoztatást, mivel nem szerepelek adóstársként a hitelben. Valószínűleg nem jelezte a testvérem a bank felé édesapám halálát, mivel a bank képviselője sem volt jelen a hagyatéki tárgyaláson (tudtommal ezt így kellene ilyen esetben) és szerződésmódosítás sem volt.

Értékesíteni nem tudjuk a lakást (ami tulajdonképpen lakatlan, mivel édesanyám sem ott lakik) a hitel miatt, a testvérem nem hajlandó sem megvenni a tulajdonrészemet, sem tájékoztatást adni a hitel jelenlegi állapotáról.

Kérdezném, hogy ilyen esetben mi a teendő? Illetve, hogy a banknál milyen lépéseket tudok én tenni?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Korker

Kedves Korker!

Hitellel terhelt ingatlan öröklése esetén egyrészt az illetékes földhivatal megküldi a jelzálogjogosultnak az ingatlan tulajdoni lapjának egyszerűsített határozatát, melyen látszik, hogyan változtak a tulajdonviszonyok az öröklés miatt. Ez valószínűleg az Önök esetében is így történt, vagyis a bank értesülhetett édesapja elhalálozásáról és az Ön tulajdonszerzéséről.

Másrészt információink szerint a közjegyző még a hagyatéki tárgyalás előtt lekérdezi a banknál az ingatlant terhelő tartozás összegét, majd a hagyatéki tárgyalás után megküldi a hagyatéki végzést, ami szintén tartalmazza az ingatlan tulajdonviszonyainak változását. Úgy tudjuk, a bank képviselőjének nem szükséges ott lennie a hagyatéki tárgyaláson.

Az, hogy öröklés esetén szükséges-e a zálogszerződés módosítása, bankfüggő. Van olyan pénzintézet, mely az örököst bevonja a hitelügyletbe, s ez által módosításra kerül a hitelszerződés, ám ez nem törvényszerű minden hitelintézetnél.

Mivel az érintett bank csak az adósnak, illetve az adóstársnak ad felvilágosítást a hitellel kapcsolatban, de a testvére nem hajlandó Önt tájékoztatni, ezért célszerű lenne édesanyjának érdeklődni, hiszen ő is adóstárs a hitelügyletben.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Édesanyám 2005-ben svájci frank alapú hitelből vásárolt egy házat, amit egy ideig fizetni is tudott, azóta eltelt 12 év, a felvett hitelnek a 3-szorosát már levonták a fizetéséből (a fél fizetése a banknak ment minden hónapban), és a bank a házat is eladta. Ebben a hónapban felmondott munkahelyén és olyan helyre megy, ahol a havi jövedelme nem haladja majd meg a minimálbért.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben levonhatják-e még a fél fizetését vagy sem, illetve ha ne adj isten eltávozik, akkor a felhalmozott hiteltartozás öröklődik-e nekem?

Kedves Mónika!
Végrehajtási ügyekben nem vagyunk illetékesek, így javasoljuk az ügyben végrehajtási szakértő megkeresését.

Szabad felhasználású jelzáloggal terhelt ingatlan örökölhető?

Kedves Gabriella!
Hitellel terhelt ingatlan is örökölhető.

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő: Adóstárs sajnálatos módon fiatalon elhunyt. A hitel felvételénél a barátnője az adós, melyet a közös tulajdonban lévő házra vettek fel. Ilyenkor az adóstárs halálával a hitelt öröklik-e a szülők?
Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel: Mária

Kedves Mária!
Örökösödési kérdésekben irodánk nem illetékes. Ez ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Lakás jelzálog alapú hitelt vettünk fel az OTP-től Én, a Feleségem és a Mostohafiam. Úgy alakult, hogy Én lettem az adós, a Feleségem adóstárs, a mMstohafiam adóstárs és jelzálogköteles.
Kérdés: Halálom esetén mi az eljárás?
Választ köszönöm: Lajos

Kedves Lajos!
Az adóstársak ugyanúgy felelnek a hitel visszafizetéséért, mint az adós, így az Ön esetleges halála esetén a feleségét és a mostohafiát terheli a törlesztési kötelezettség, hacsak nincs Önnek a kölcsönre kötött hitelfedezeti életbiztosítása. Ha van, akkor a fennálló tartozást a biztosító kifizeti a banknak és megszűnik a kölcsön.

Tisztelt Hitelnet! Édesanyám több, mint másfél éve hunyt el. A hagyatéki tárgyalás lezajlott 2 hónappal később. A végzésben szerepel két bankkártya negatív egyenleggel, két különböző banktól és egy ingatlan 3/4-ed része. A mai napon megkeresett egy behajtócég, hogy édesanyámnak náluk is volt hitele, melynek összege 2 millió forint felett van, ebből a büntetőkamat majdnem 800e Ft. Az lenne a kérdésem, hogy kötelezhetnek-e ennek a hitelnek a kifizetésére, ha a hagyatékban 1,5 évvel ezelőtt nem volt szó róla és azóta sem jelentkezett a bank ezzel kapcsolatban (a bankkártya tartozásról havonta kaptam az értesítést, de erről a hitelről nem volt szó, kb.… Továbbiak »


10
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x