Örökölhető a hitel?

Ha lakáshitele van valakinek, akkor örökölhető-e?
Előre is köszönöm válaszukat.
Mónika

Kedves Mónika!

Az adós esetleges halála esetén a lakáscélú jelzáloghitel is öröklődik. Az örökhagyó által felvett hitelt – adóstárs hiányában – az örökösöknek kell visszafizetni. Kivéve, ha az adós kötött hitelfedezeti életbiztosítást, mely a teljes összeget fedezi.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
36 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Banktartozás halál esetén és nincs vagyona.

Kedves Edit!
Örökösödési kérdésekben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Lányaim édesapja meghalt, aki élettársa által felvett hitelnél kezességet vállalt! Az adós (az élettárs) nem fizeti a törlesztést, de ő még él. Kinek kell tovább fizetnie a tartozást? Az adósnak, aki felvette a hitelt, vagy lányaimnak akik az örökösök? Családi házuk van és annak az 50%-a az örökölt vagyon!
Várom válaszukat!
További szép napot kívánok!
Üdv: Éva

Kedves Éva!
Elvileg a hitel is örökölhető, tehát véleményünk szerint a bank az élettárs mellett akár az örökösöktől is követelheti a tartozást. Mivel azonban örökösödési kérdésekben nem vagyunk illetékesek, jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben.

Szeretnék tanácsot kérni abban az esetben, ha szüleim vettek fel jelzálog alapú hitelt, ahol édesanyám a kezes. Édesapám júniusban elhunyt. A hagyatéki tárgyaláson a háztulajdon felét két testvéremmel 1/3 arányban örököltük a túlélő házastárs haláláig tartó haszonélvezeti jogával. A hitel nem szerepelt a tárgyaláson. A bank már felkereste édesanyámat a további törlesztéssel kapcsolatban.
Ilyen esetben jogosan kér minket gyermekeit, hogy elosztva négy felé a hitelt fizessük mi is? Illetve Ő biztos benne, hogy soha nem fogja kirakni a bank onnan a haszonélvezeti jogával.
Köszönöm a segítséget.
Gabriella

Kedves Gabriella!
Információink szerint nemcsak vagyon, hanem hiteltartozás is örökölhető. A továbbiakat illetően jogi szakértő megkeresését javasoljuk.

Édesapám elhunyt és volt a házon jelzálog, amit 1/6 részben örököltem. Apám kezes volt a jelzáloghoz kapcsolódó hitelben. Nekem kötelességem készfizető kezesként aláírni a szerződést? Valamint készfizető kezesként tudok felvenni lakásvásárlásra hitelt?

Kedves Reni!
A kérdés jogi részét illetően jogi szakértő megkeresését javasoljuk.
A készfizető képesség önmagában nem zárja ki lakáshitel felvételének lehetőségét, de a hitelképességet negatívan befolyásolhatja.

Férjem az én tudtom nélkül egy 10 milliós hitel felvételénél adóstársi szerződést kötött egy családon kívüli személy javára.
A kérdésem a következő: ha vele valami történik, és az adós nem fizet, akkor a gyermekeink öröklik a kötelezettséget?
Köszönöm!
Katalin

Kedves Katalin!
Információink szerint nemcsak vagyon, hanem hiteltartozás is örökölhető. Mivel azonban jogi kérdésekben nem vagyunk illetékesek, jogi szakértő megkérdezését javasoljuk a kérdésben.

Tisztelettel várva szíves válaszukat kérdezem, hogy kisnyugdíjas házaspár vagyunk. 7 éve letiltják a nyugdíjam 50%-t. Amikor a személyi hitelt felvettem, a banknak nem kellett adóstárs. 71 évesek vagyunk. Ha meghalok, a feleségemre fog átszállni a hitel? Semmi vagyonunk nincs, albérletben lakunk. Már így is a felvett hitel háromszorosát levonták tőlem.Teljesen megromlott egészségi állapotom ennek tudható be fokozva azzal a fájdalommal, hogy a súlyosan beteg feleségem kis nyugdíjára is rátelepedik a bank.

Kedves László!
Az adós esetleges halála esetén a hitel is örökölhető, ha az örökös vagyont is örököl.

Édesanyám kezességet vállalt egy ismerősnek egy nagyobb összegre, aki sajnos nem fizet. Anyukám időközben sajnos meghalt. A kérdésem az lenne, hogy tőlem, mint örököstől kérheti-e a bank a tartozást?

Kedves Zsuzsa!
Amennyiben vagyont is örökölt édesanyja után, úgy információink szerint hitelt is örökölhet, s ez esetben az örököstől is kérheti a bank a tartozás megfizetését. További tájékoztatást ez ügyben jogi szakértőtől kérhet.

Kérdésem a következő: Hogyan illetve mennyit kell minimálisan törlesztenem a bank felé? Néhai férjemnek a nevén volt svájci frank alapú jelzáloghitel, családi házunk volt a fedezet. Privát hitel 2 db, hitelkeret összeg 170 000 Ft. Van 3 közös gyerekünk, kettő velem lakik. Nincs állásom, mert ápolásin voltam, özvegyit, árva ellátást családi pótlékot kapok. Nagyobbik fiam velünk él, jelenleg nincs állása, lányomnak se mindig van, Ő máshol él. Anyám nyugdíjas, idős. Még nem történt meg a hagyaték átadás, de zárolva a számla. A Bank mindennap telefonál amióta bejelentettem, hogy elhalálozott a férjem, fizessek törlesztést, nyissak új számlát, de mi alapján döntik… Továbbiak »

Kedves Györgyi!
Ha a felvett jelzáloghitelben Ön adóstárs, akkor ugyanúgy felel a hitel visszafizetéséért, mint az adós. Amennyiben Ön nem szerepel a hitelszerződésekben, akkor jogi szakérő segítségét kérheti abban, hogy ez esetben kit és mikortól terhel a törlesztési kötelezettség, irodánk jogi kérdésekben ugyanis nem illetékes.

Tisztelt ügyvéd Úr/Hölgy!
Édesanyánk 2014. február 27-én meghalt. 2014. július 30-án megvolt a hagyatéki tárgyalás. Utólag tudtuk meg vagyis derült ki, hogy van áruhitele. Most követelőzik a bank, hogy így meg úgy peres eljárás indul én meg testvérem ellen. Hozzáteszem a hitel édesanyánk nevén van továbbra is és nem a mi nevünkön. Nem irtunk alá semmilyen szerződést, hogy átvesszük vagy ilyesmi. Póthagyatéki nem volt.
Kérem mihamarabbi válaszát!

Kedves Henrietta!
Irodánk hitelközvetítéssel foglalkozik, jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek. Fenti ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

2007-ben édesapám felvett egy 400 ezer forintos személyi hitelt, de abban az évben el is hunyt. Az lenne a kérdésem, hogy a gyerekein ez valamilyen formában behajtható-e?

Kedves György!
Elvileg a hitel is örökölhető, de mivel nem ismerjük a konkrét esetet és jogi ügyekben nem is vagyunk illetékesek, sajnos nem tudunk a kérdésére pontos választ adni.

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő: élettársi kapcsolat (nincs hivatalos papír), adóstárs elhalálozása esetén a fizetési kötelezettség átszáll az örökösre? Nem jelzáloghitel, hanem szabad felhasználású.
Köszönettel várom válaszukat.

Kedves Hajnal!
Örökösödési ügyekben hitelközvetítéssel foglalkozó irodánk nem illetékes. Ebben a kérdésben jogi szakértő tud Önnek segíteni.

2005-ben férjemmel személyi kölcsönt vettünk fel. 2007-ben elhunyt. 2010-ig tudtam fizetni a kölcsönt. Behajtás alá tette a bank. Fiamtól is vonni akarják. Ő nem írt alá semmit.

Kedves Judit!
Javasoljuk, hogy az ügyben jogi szakértő segítségét kérjék. Irodánk a hitel öröklésének kérdésében nem illetékes.

Apám és anyám több kis hitelt és lakáshitelt is összevonó Szabad felhasználású devizahitelt írtak alá, anya rá fél évre meghalt. Buta fejemmel bátyámmal együtt elfogadtuk az örökséget, akkor még nem tudtuk… A bank nem küldött semmilyen levelet, hogy szerződést kell módosítani, csak amikor apu (az adós) árfolyam gátat akart igényelni, felmerült, hogy hoppá kimaradt egy lépés. Közben apu elállt az igényléstől, de a szerződésmódosítást már okvetlenül sürgette a bank. Közjegyző előtt visszautasítottuk a dolgot. stb… Most ha nem írunk alá bátyámmal felmondja a bank a hitelt, pedig apu maradéktalanul fizeti. Szeretném kérdezni, hogy a bank tényleg bírósági úton bevonhat minket… Továbbiak »

Kedves Bernadett!
Irodánk jogi kérdésekben nem illetékes, ezért sajnos nem tudunk Önnek segíteni ebben a helyzetben. Javasoljuk, hogy az ügyben jogi szakértőhöz forduljon!

Üdvözlöm!
2012 novemberében apósom elhunyt. Adóstárs volt felesége, anyósom hitelében. Apósom halála után a 23 éves párom lett az új adóstárs. A viszonyuk nem a legjobb. Szeretne leszakadni az édesanyjáról. Házrészt is örökölt. Ha lemond mindenféle örökölt dolgáról (házrész, autó, vagyontárgyak), köteles akkor is fizetnie és adóstársnak maradnia?
Válaszát előre is köszönöm!
Noémi

Adóstárs vagyok egy svájci alapú hitelben, amit az illető nem törlesztett, és a mai napig sem törleszti. A kérdésem az lenne, ha velem történne valami tragédia, akkor a gyerekeimre is átruházódik-e az adósság, vagy ez csak kizárólag az adóst, és az adóstársat érinti?
Válaszát előre is köszönöm!
Ildikó

Tisztelt Címzett!
Szeretném megkérdezni, hogy fedezet, kezes nélküli hitel az adós halála után örökölhető-e? Pl.: személyi kölcsön, hitelkártya, bevásárlókártya, stb.
Előre is köszönöm szépen válaszát, szép napot kívánok:
M. Lajosné

T. Szakértő!
Édesapám idén szeptemberben sajnos elhunyt. Van egy 6 éves, kb. 1,5 milliót érő autója, melynek havi részlete 50.000.- Ft. Sem édesanyám, sem testvérem nem tudják fizetni a törlesztést, az autó is felesleges. Kérdésem az, hogy a lízingcéggel szemben helyt kell állnom és nekem (nekünk) kell-e fizetni a hitelt, tehát az adósságot megörököltük, vagy van esetleg a lízing cégeknek valamilyen biztosításuk erre az előre nem kalkulálható esetre? Ha leadom az autót, a különbözetet ki kell fizetnem?
Köszönettel: Attila

Édesapám meghalt, volt személyi hitele. Az édesanyám volt az adóstárs, és vontak be egy kezest is. Érdeklődnék, hogy ilyenkor kinek is kell fizetni, ha kell tovább törleszteni a részleteket? Édesapám után, édesanyám semmit sem örökölt.
Tisztelettel: Judit


36
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x